Dzsudzsák mérlegel; az NB I nem reális alternatíva

Vörösbaranyit is sokkolták a Zenit–Dinamo meccs történései, de a menedzser szerint Oroszország nem veszélyes.

Ch. Gáll András
2014. 05. 12. 12:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elég volt a videómegosztókon látni a szörnyűséget, nem kellett ahhoz ott lenni a Petrovszkij-stadion lelátóján – pláne a játéktéren –, hogy az ember átérezze azt, amit, mondjuk, Vlagyimir Granat, a Dinamo csapatkapitánya érzett. Bár az ő esetében fizikai inzultusról is szó volt – még szerencse, hogy a félmeztelen Zenit-fanatikus „parasztlengője” csak súrolta Granat fejét, komolyabb sérülést nem okozott neki.

De mi is történt valójában a Zenit Szentpétervár–Dinamo Moszkva mérkőzés (Premjer Liga, 29. forduló) 86. percében? A súlyos, 4–2-es vereség feletti elkeseredésükben a hazai fanatikusok közül több százan a játéktérre tódultak, s bár a játékosok nagy része időben be tudott menekülni az épületbe, Granat például kapott egy jókora „tockost”.

– Mit érzett, amikor mindezt végignézte? – kérdeztük Vörösbaranyi Józsefet, a Dinamóban futballozó Dzsudzsák Balázs ügynökét.
– Itthon, a televízióban láttam a történteket, s természetesen azonnal felhívtam Balázst, hogy jól van-e. Szerencsére nem történt semmi baja – mondta a menedzser.

– Miért nem játszott?
– Nincs könnyű helyzetben. A bal oldalon, ugye, Jurij Zsirkov játszik, őt az orosz válogatottból is jól ismerjük, tudjuk, milyen nagyszerű labdarúgó. A másik oldalon pedig ott van Artur Juszupov, ő az edző, Sztanyiszlav Csercseszov felfedezettje, ráadásul szintén megy neki a játék, a Zenit ellen mindketten rúgtak egy gólt.

– Akkor Balázs elmegy a Dinamótól?
– Erről most még felelőtlenség lenne bármit is mondanom, konkrét csapatnevekkel sem szeretnék dobálózni.

– Annak nincs realitása, hogy esetleg a magyar NB I-ben folytatná?
– Sohase mondd, hogy soha, de kilencvenkilenc százalékig biztos, hogy Balázs marad külföldön.

– Isten őrizz, hogy beleszóljak az országválasztásba, de nekem félelmetes volt nézni a Zenit-fanatikusok betódulását a pályára, miközben a sárga mellényes biztonsági emberek érdeklődve figyelték közelről az eseményeket. Ez Oroszország? Mert ha ez, akkor onnan sürgősen el kell menni
– Most erre mit mondjak? Én még hasonló esettel nem találkoztam Oroszországban, olyannal viszont igen, hogy egy CSZKA–Dinamo mérkőzés után az ellenfél szurkolói odajöttek hozzánk az utcán, és autogramot kértek Balázstól. Nézze, megannyi híres, komoly külföldi labdarúgó futballozik Oroszországban, és nem akarják elhagyni az országot. Ez a szombati eset kivétel volt.

– Jövő csütörtökön ott lesz Balázs a magyar válogatottban a Dánia elleni válogatott mérkőzésen a Nagyerdei Stadionban, gyakorlatilag hazai környezetben?
– Ha Pintér Attila szövetségi kapitány meghívja, feltétlenül.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.