Gigi Becali börtönben, mégis aranyérmes a Steaua

A vezetők korrupciós ügyei ellenére román bajnok a Steaua Bucuresti, és az UEFA sem tiltotta el a klubot.

MTI
2014. 05. 09. 15:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Steaua Bucuresti a kolozsvári Universitatea otthonában csütörtök este elért 1-0-s győzelmével – három fordulóval a bajnokság vége előtt – bebiztosította román bajnoki címét.

A Laurentiu Regekampf által felkészített és a román labdarúgó-válogatott derékhadát adó csapat a 25. aranyérmét szerezte meg. A Steaua bajnoki címe egyáltalán nem forgott kockán az idényben, a csapat végig uralta a bajnokságot.

A fővárosi együttes lendületét az sem törte meg, hogy a klubtulajdonos Gigi Becali 2013 májusa óta egy korrupciós ügyben kiszabott hároméves börtönbüntetését tölti, márciusban pedig Mihai Stoicát, a klub menedzserét is bebörtönözték három évre. A menedzsert és több román játékosügynököt adócsalásért ítéltek el, mivel bebizonyosodott, hogy eltitkolták a külföldre szerződtetett romániai labdarúgók révén szerzett bevételeik egy részét.

A bukaresti csapattal a csütörtök esti kolozsvári ünneplés feledtethette a helyszínhez kötődő rossz emlékeket, 2008-ban ugyanis Kolozsváron próbált bajnoki címet „vásárolni” a klubtulajdonos Gigi Becali a Steauának. Az üzletember akkor 1,7 millió eurót ajánlott fel a kolozsvári Universitateának, hogy győzze le a bajnoki címre esélyes városi riválisát, a CFR-t. A pénzzel teli táskát azonban az ügyészség lefoglalta, a klubtulajdonos Gigi Becalit pedig a megvesztegetési kísérletért jogerősen három év letöltendő szabadságvesztésre ítélte a bíróság. A tavaly júniusban kimondott ítélet után az UEFA egy évre eltiltotta a Steauát a nemzetközi kupaszereplésektől, de a büntetést ötéves próbaidőre felfüggesztette.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.