Hazai rendezésű Eb-n léphet édesanyja nyomdokába

Az egykori klasszis koronglövő, Vasvári Erzsébet lánya, Pongrátz Bianka az idei hazai Eb-n döntőbe jutna.

Deák Zsigmond
2014. 05. 05. 14:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Magától értetődően adódott, hogy szintén a sport-, azon belül a koronglövészetbe vág bele?
– Igen, hiszen gyakorlatilag miután megtanultunk járni a bátyámmal, már levittek minket a lőtérre. Nyolc-tízévesen már mi nyomtuk édesanyáméknak a korongokat a gépből, jó szórakozás volt, aztán viszont nekem is előkerült a puska. S bár belekóstoltam a trapba is, szintén a skeet lett a szakágam.

– Hamar kiderült a tehetsége?
– Az első országos bajnokságomon azért indultam, hogy meglegyen a hatodik női induló, s bár nem lőttem túl jól, a legnehezebb, negyedik dublét eltaláltam, itt dőlhetett el a sorsom. Azóta folyamatosan próbálok fejlődni, nemzetközi szinten 66 korong a csúcsom a maximális 75-ből, az országos csúcsot egy tavaly itthon lőtt 72-vel tartom. Ezt akarom biztossá tenni, állandósítani. A férfiak között 112 koronggal állok a 125-ből, ezen is javítanék.

– Mi a legfontosabb, amit édesanyjától tanult?
– A kitartás, ami őt Eb- és vb-sikerig vezette, nekem pedig erőt adott, hogy a sok közepes eredmény után se hagyjam abba, mint igen sokan.

– Előnynek számít majd az Eb-n a hazai pálya?
– Általában igen, valamennyire most is van egy kis fórom, bár a külföldi ellenfelek az Eb hatására folyamatosan jönnek edzőtáborozni Sarlóspusztára. Ebben a sportágban az időjárás is fontos tényező, no meg az aznapi testi-lelki állapot.

– A kontinensviadal színvonala ebben a szakágban hogyan viszonyul a világbajnokságéhoz? Úszásban például köztudottan jóval gyengébb.
– Itt nem, hiszen a jók közül csak az amerikaiak és a kínaiak hiányoznak, jönnek az olaszok, az oroszok, az azeriek, a ciprusiak, mind nagyon erősek.

– Közöttük milyen eredményt érhet el?
– Ha meglőném a legjobbamat, a 72-t, akkor sikerülhet a döntő. Ahol aztán az új szabályok értelmében törlődnek az alapverseny eredményei, ez egy biztos 75-ös klasszisnak nem kedvez, nekem annál inkább.

– Milyen versenyeken indul az Eb-ig?
– Ezen a héten zajlik Sarlóspusztán amolyan főpróbaként a Beretta-kupa, utána következik a müncheni világkupaverseny, majd már jön az Eb. Ha szükséges, még néhány nagydíjon is elindulok addig, minél jobb riválisok ellen.

– További távlati célok?
– Ki szeretnék jutni a riói olimpiára, ami már csak azért sem lesz könnyű, mert a 18-as mezőnybe minden ország két versenyzőt delegálhat, a legjobbak ezt meg is teszik majd.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.