Idén Székesfehérvár lesz a főváros atlétikában

Legalábbis atlétikában. Július 8-án a Gyulai István-emlékversenyt, augusztus 1–3. között pedig az ob-t is a felújított Bregyó Sportközpontban rendezik meg.

2014. 05. 13. 11:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Manapság atlétikában a Gyémánt Liga-sorozatnak tizennégy állomása van, a következő szintet tizenöt World Challenge-verseny jelenti, ezután jönnek az úgynevezett prémium kategóriás viadalok, kontinensenként hat-tíz, s a Gyulai-emlékverseny, egyben Magyar Nagydíj papíron csak a negyedik „kalapba” tartozik. Viszont abban a rangsorban, ami az adott versenyeken elért eredmények alapján készül, tavaly a huszadik helyet foglalta el – közölte az idei rendezvén keddi sajtótájékoztatóján Gyulai Márton versenyigazgató, a Magyar Atlétikai Szövetség főtitkára.

Az édesapjának, a 2006-ban elhunyt Gyulai Istvánnak, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) volt főtitkárának, az egyik legnevesebb magyar sportdiplomatának emléket állító első versenyen, 2011-ben a jamaicai Asafa Powell a 100 méteres síkfutás elődöntőjében 9,90 másodperces időt ért el, majd a döntőben 9,86-tal nyert, s az első sprinter lett, aki Magyarországon tíz másodpercen belül ért célba a távon. A tavalyelőtti és a tavalyi versenyen is sorjáztak a világsztárok, olimpiai és világbajnokok, és a szervezők ígérete szerint idén sem lesz másképp. Ám július 8-án most nem a Puskás Ferenc Stadionban bonyolítják le a viadalt, hanem Székesfehérváron, a felújított Bregyó Sportközpontban. A program délután, kora este zajlik a keddi napon, várhatóan fél hétig, így nem ütközik a labdarúgó-világbajnokság aznapi elődöntőjével sem.

„Óriási megtiszteltetés számunka, hogy idén mi adhatunk otthont a Gyulai István Memorial atlétikai Magyar Nagydíjnak. Köszönjük a szervezőknek, a családnak, hogy bíznak Székesfehérvárban, és mindent megteszünk, hogy ennek a bizalomnak megfeleljünk” – fogalmazott Cser-Palkovics András. Székesfehérvár polgármestere elmondta, hogy a felújított Bregyó Sportközpontban a felállított mobil lelátók révén 3500-4000 nézőt tudnak fogadni.

A sajtótájékoztatón bejelentették, hogy augusztus 1. és 3. között az országos bajnokságot, valamint szeptember 13–14-én a csapatbajnokság döntőjét is Székesfehérváron rendezik meg; ahogy Spiriev Attila sportigazgató megjegyezte: idén Budapest lesz a magyar atlétika fővárosa. Spiriev Attila elmondta, a Gyulai-emlékversenyen tizenhét nemzetközi számot rendeznek (férfiak: 100 m, 200 m, 400 m, 800 m, 3000 m, 110 m gát, 400 m gát, magasugrás, rúdugrás, diszkoszvetés, kalapácsvetés; nők: 100 m, 400 m, 100 m gát, 400 m gát, távolugrás, kalapácsvetés); s a két kalapácsvetés az IAAF nemzetközi versenysorozatának része. A programba ezúttal is bekerült az amatőrök számára kiírt „Te mennyit futsz 100-on?” elnevezésű „vetélkedő”.

A sportigazgató közlése szerint világklasszisok sorával folytatnak előrehaladott tárgyalásokat, többekkel már „kilencven százalékban megállapodtak”, de konkrét nevekkel csak a szerződések aláírása után szolgálnak. Az  viszont egészen biztos, hogy a magyar atlétika színe-java indul, így kalapácsvetésben az olimpiai és Európa- bajnok, kétszeres vb-ezüstérmes Pars Krisztián, valamint a nőknél a tavalyi moszkvai vb-n nyolcadik helyen zárt Orbán Éva is.   

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.