Kezünkben szelvény, szívünkben izgalom

A sportfogadás ma már sokaknak megélhetés, életmód. De legtöbbeknek még mindig szenvedély.

Éliás András
2014. 05. 02. 15:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alba Fehérvár – Kaposvár (férfikosárlabda, NB I.)
Érdekes eredmények születhetnek a férfikosárlabdázók felsőházi középszakaszának utolsó fordulójában. Sportágtól és országtól függetlenül, a rájátszás megkezdése előtti fordulókban nem számít meglepőnek, ha egy-egy esélyesebb csapat vereséget szenved. Ebben az időszakban ugyanis elkezdődik egyfajta spekuláció, számítgatás, hogy ki melyik csapatot szeretné elkerülni a kiesés szakaszban. Szerintünk erre most is lehet példa, méghozzá az Alba–Kaposvár mérkőzésen. Amennyiben a somogyiak a 2009/10-es szezon után először diadalmaskodnak Székesfehérváron, a két csapat megőrzi jelenlegi pozícióját és egymással találkozik a negyeddöntőben. Ez a fehérváriak részéről nem a remek formába lendülő Kaposvár lebecsülése, csupán a szezon során mumussá váló Kecskeméttől való félelem. Sztojan Ivkovics legénysége ugyanis nagyon érzi az Alba játékát, és igen kiválóan semlegesíti is. Mi nem ítélnénk el a fehérváriakat egy esetleges „meglepetésvereségért”. Háborúra készülnek, aminek a megnyeréséhez néha el kell bukni egy-két csatát.
080. Alba Fehérvár – Kaposvár, V (2.40)

Vardar – Buducsnoszt (női kézilabda, Bajnokok Ligája-elődöntő)
Egy Bajnokok Ligája-elődöntő mindig hatalmas jelentőséggel bír. A Vardar és a Buducsnoszt is jól rápihent erre a találkozóra, ám egy szakember szerint sem biztosít csúcsformát a tét nélküli meccsek hiánya. Az élcsapatként eltöltött évek rutinja ebben a helyzetben a podgoricaiak felé billentheti a mérleg nyelvét, hiszen míg a Vardar először jutott ilyen magasságokba, addig a Buducsnoszt tavalyelőtt megnyerte a sorozatot. Nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy a montenegróiak bombaerős csoportból jutottak a négy közé, ahol kétszer is döntetlent játszottak a favorit Győrrel, és olyan sztárcsapatot ütöttek el a továbbjutástól, mint a norvég Larvik. Az erejét ebben a szezonban már a Vardar is megtapasztalhatta, hiszen a Regionális Női Kézilabda Liga (WIHL) keretében kétszer is vereséget szenvedett mostani ellenfelétől. Szerintünk most sem lesz másképp.
088. Vardar – Buducsnoszt, V (1.81)

Manchester United – Sunderland (labdarúgás, Premier League)
Egy helyet kell még előrelépnie a Manchester Unitednek ahhoz, hogy jövőre is – még ha nem is a BL-ben – nemzetközi kupában szerepelhessen, azonban a fogadóirodák ennek nem sok esélyt jósolnak. Egy biztos, a hét végi fordulóban sok minden eldőlhet. Ellenfelük tabellán elfoglalt helyezése alapján akár biztos győzelemre is számíthatnának a hazai szurkolók, de a közelmúltbeli eredmények láttán nyomban lefelé görbülhet a szájuk. A jó forma és az erőn felüli szereplés hatására a Sunderland kikerült a kiesőzónából, ám joggal hihetjük, hogy egy ilyen kiscsapat remeklése nem tarthat örökké, a részsiker könnyen formahanyatláshoz vezethet. Eközben a hazai csapatnál vérfrissítő edzőváltás történt, a megbukott David Moyest a klublegenda Ryan Giggs (nyitó képünkön) váltotta. A szakemberként most debütáló walesi érkezése pedig nem kis javulást eredményezett az United játékában, hiszen 4-0-s győzelmet arattak a Norwich felett. Kis érdekesség: anno Sir Alex Ferguson is a Kanárik ellen szerezte meg első pontjait. Hogy Giggs az ő örökébe lép-e, még a jövő kérdése, de hogy fenn tudja- e tartani a csapat formáját az nemsokára kiderül.
108. *(0-1) Manchester United – Sunderland, H (1.83)

Mezőkövesd–FTC (labdarúgás, NB I.)
A legutóbbi fordulóban jelentős változások történtek a kiesés elleni küzdelemben. A Paks 4-0-s diósgyőri győzelme egyértelműen jelezte, hogy felszálló ágban van a csapat, míg a Mezőkövesdről ez korántsem mondható el. A kövesdiek nem csupán a tabellán csúsznak lefelé, egyre kevesebb a sikerélményük is. Miután a csapat visszazuhant a kiesőzónába, a vezetőség négy rutinos, korábbi válogatott játékost tanácsolt el a csapattól, ami jelzi, hogy lélektanilag sincs igazán minden rendben Mezőkövesden. A szurkolók azt érezhetik, hogy Véber György kihozta a maximumot a csapatból, hiszen a csapat sok bravúrt vitt véghez a szezonban, és a mutatott játékkal sem volt probléma, de az utóbbi hetekben már ő is sokszor tanácstalannak, tehetetlennek tűnt. Ilyen helyzetben találkozik a csapat azzal a Ferencvárossal, amelyik utolsó öt meccsét megnyerte, és elképesztő elánnal küzd a dobogóért. Ugye, mindannyian tudjuk, hogy milyen eredményre számíthatunk?
116. Mezőkövesd–FTC, V (1.80)

Fiorentina–Napoli (labdarúgás, Olasz Kupa, döntő)
Jó mérkőzésnek ígérkezik az idei Olasz Kupa római döntője, hiszen két igen kiváló csapat mérkőzik meg egymással. A két együttest csupán egy pozíció, de nyolc pont választja el egymástól. A közvélemény s mi is a Napolit érezzük esélyesebbnek a kupa elhódítására. Azonban mégse neveznénk előre lefutottnak a mérkőzést, sőt igen szoros küzdelemre számítunk. A Violák stabil teljesítményt nyújtanak az élcsapatok mögött, és a legjobbakat is képesek voltak megszorongatni. Ezzel szemben a nápolyiak – talán megérezve a bajnoki tabellán alulról és felülről is biztosnak tűnő pozíciójukat – mutatott játékban és formában is visszaestek, s amikor nem hazai pályán játszottak, a Fiorentinánál egyértelműen gyengébb együtteseket sem tudtak legyőzni. Ezek alapján a döntetlen a legvalószínűbb eredmény, ami után izgalmas hosszabbítás várható.
169. Fiorentina–Napoli, D (3.20)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.