Koldusbotra juttatja Lionel Messit a spanyol NAV

Nagy bajban van Lionel Messi, a spanyol adóhivatal akár 41 millió eurót is követelhet a Barca csillagától.

Ch. Gáll András
2014. 05. 05. 9:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megvan a magyarázat Lionel Messi – önmagához képest – halványabb teljesítményére. Az már eddig is köztudott volt, hogy tavaly lecsapott a spanyol adóhivatal a játékos pénzügyeit kezelő Jorge Horacio Messire, az argentin sztár apjára, a 2007 és 2009 között eltitkolt, illetve külföldre síbolt jövedelmek ügyében. Tudni kell, hogy Messi esetében is a Magyarországon oly jól bevált „arculat-átviteli szerződések” keretében fizetett ki óriási pénzeket a Barcelona a játékosnak, s mivel ezeket a cégeket különféle adóparadicsomokban (Kajmán-szigetek stb.) jegyezték be, az összegek nettóban vándoroltak a Messi család bankszámlájára. Most viszont a spanyol „NAV” felgöngyölítette ezeket az eseteket, és kiderült, hogy semmiféle teljesítés nem állt a játékos részéről az arculat-átvételi szerződésekben megfogalmazott kötelességeknél. Más szóval: kamu szerződésekről volt szó, amelyek egyetlen funkciója az adóhatóság kijátszása volt.

Ez volt 2009 előtt, a tavaly májusban befizetett 10 millió euró (3,08 milliárd forint) az elmaradt adót fedezte.

De most jön a feketeleves. A 10 millió euró után még a bíróság kirója a büntetést is, ami 40-60 százalék között szokott mozogni, azaz 4-6 millió euró lesz. És aztán még jön a 2009 és 2013 közötti időszak, amelyre vélhetően 25 millió eurós adóhiány esik. 10+6+25, az annyi, mint 41 millió euró, ennyit fognak behajtani Lionel Messin a közeljövőben.

És akkor még nem beszéltünk a 2013-as pénzügyi évről, ami még le sem zárult, írja a barcelonai La Vanguardía.

Mi az alternatíva? Kettőtől hat évig terjedő, letöltendő börtönbüntetés.

És vajon mennyire viseli meg Messi bankszámláját a 41 millió eurós bírság? Nos, ez a pénz még a világ legjobban kereső futballistájának is komoly összeg. Messi jelenlegi fizetése 16 millió euró a Barcánál évente, ehhez jön 19 millió különféle reklámszerződésekből (évi 5 milliót kap az Adidastól, további ötöt a Dolce & Gabbanától, plusz van neki egy étterme Argentínában, amelynek 7 millió euró körül van az éves profitja, meg még egyéb apróságok). Azaz egy évben a jövedelme 35 millió euró körül van, amiből nem is jön ki a 41 milliósra becsült bírság.

Szegény Messi... Így már érthető, hogy miért látszott mostanában olyan gondterheltnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.