Mayweather vért izzadt, de legyűrte Maidanát

Floyd Mayweather Jr. életében először vérzett, de rutinjával kipontozta az argentin hentest. Vagy nem...

Ch. Gáll András
2014. 05. 04. 7:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Floyd Mayweather Jr. profi ökölvívó pályafutása legnehezebb mérkőzését élte túl, és ezt ő maga is elismeri. A földkerekség „pound-for-pound\"”, azaz súlycsoportoktól függetlenül legjobbnak tartott bokszolója vasárnapra virradóra a Las Vegas-i MGM Grand 16 268 nézője előtt többségi pontozással legyőzte az argentin Marcos Maidanát, s ezzel egyesítette a WBC világbajnoki és a WBA szuper-világbajnoki címét a váltósúlyban. A három pontozó közül Michael Pernick 114-114-es döntetlent látott, Burt Clements 117-111-re, Dave Moretti 116-112-re Mayweathernek adta a meccset. Az ESPN szakírója, Dan Rafael 115-113-as Mayweather-sikert pontozott.

Ezzel a lakóhelyén bokszoló, 37 éves világbajnok 46, 0, 0-ra javította profi pályafutása mérlegét, Maidana mutatója 35, 3, 0-ra romlott.

Az amerikai akkora esélyese volt a mérkőzésnek – amely után minimum 32 millió dollárt kasszírozott garantáltan, míg az argentinnek csak 1,5 millió jutott, plusz a hazájában eladott pay-per-view tévéadásokból befolyó összeg bizonyos százaléka –, hogy a fogadóirodák Maidana győzelme esetén egy dollárra 12-t adtak volna; akadt olyan honlap, amely 46 szakértőt kérdezett meg, s mind a 46 Mayweather győzelmére adta voksát.

A 30 éves Maidana azonban mit sem törődött a jóslatokkal, a kezdő gongszóra kirobbant szorítósarkából, s azonnal a kötelekhez szorította ellenfelét. Fej feletti borzalmas horgokkal és csapottakkal lazította Mayweathert, aki alkalmanként pontos jobbegyenesekkel és követő balhorgokkal válaszolt. A meccs képe azonban mindvégig a dél-amerikai fölényét mutatta, főleg azok után, hogy a negyedik menetben – életében először – felrepedt az amerikai szemöldöke.

– Két meneten keresztül nem sokat láttam a szemembe csorgó vértől, de aztán a csodálatos cutmanem, Rafael García összehúzta a seb széleit, elállt a vérzés, és attól fogva nem volt baj. Egyébként egy fejeléstől repedt fel a bőr a szemem felett, nem ütéstől. A bajnokokat az különbözteti meg a többiektől, hogy tudnak alkalmazkodni a körülményekhez, és képesek váltani – mondta Mayweather.

Az utolsó menetekben az amerikai már odaállt küzdeni Maidana elé, és többször tisztán eltalálta ellenfelét, aki azonban csak jött, jött, mint akit felhúztak, egészen a végső gongszóig. Ekkor mindketten ünnepelni kezdték magukat, gondolván, megnyerték a meccset. Győztes azonban csak egy lehetett, és az Mayweather volt.

– Kemény, szoros meccs volt, ilyen mérkőzést akarnak látni a bokszrajongók. Izgalmas meccset adtam a szurkolóknak. Általában elmozgok és kiszurkálom az ellenfelemet, ma azonban odaálltam verekedni. és győztem – mondta Mayweather, akinek a véleményét a statisztika is alátámasztja. 426 ütéséből 230 (54%) talált, Maidana 858 ütéséből viszont csak 221 (26%).

Igen ám, csakhogy a meccs annyira jó volt, hogy a promterek máris felvetették egy őszi visszavágó lehetőségét.

– Lehet róla szó – mondta Mayweather, aki a mérkőzés előtt még lehetséges visszavonulásáról beszélt. Ám mindez azért sem opció, mert a világbajnok tavaly aláírt egy hatmeccses, 200 millió dolláros szerződést a Showtime/CBS-sel, amelyből még legalább négy mérkőzés hátra van.

– Én nyertem, ebben biztos vagyok – mondta a csalódott Maidana. – Mindenképpen akarok egy visszavágót.

Jogos is lenne, a gond csak az, hogy a Fülöp-szigeteki Manny Pacquiao és a brit Amir Khan (aki a Mayweather–Maidana-meccs undercardján győzött Las Vegasban) szintén ott áll a sorban a jussára várva...

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.