Nem aprózzák el a tüntetők: gyújtogatás, Molotov-koktél

„A vb elleni harc nemzetközi napján” országszerte több ezren vonultak az utcára.

TK
2014. 05. 16. 19:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A vb elleni harc nemzetközi napján” országszerte több ezren vonultak az utcára. Sao Paulóban maszkos huligánok üzleteket, bankokat vertek szét és szemetet gyújtogattak az utcán, a rendőrség pedig könnygázzal és gumilövedékekkel próbált úrrá lenni a helyzeten.

Valamelyest enyhült ugyanakkor a feszültség Recifében, ahol a háromnapos rendőrsztrájk alatt rendszeressé váltak a fosztogatások, ám péntekre virradóra az egyenruhások újra felvették a munkát.

Rio de Janeiróban és Sao Paulóban a hajléktalanok lakásokért, míg a tanárok jobb munkakörülményekért demonstráltak, „FIFA-nívójú iskolákat és kórházakat!” táblákat tartva a magasba.

Utóbbi metropoliszban húsz embert őrizetbe vettek, mert Molotov-koktélokat találtak náluk. A város keleti részén kétezer tüntető zárta le ideiglenesen a Corinthians Stadionhoz vezető utat, hajléktalan családok pedig „a nép világbajnoksága” mottóval megszálltak egy üres telket a negyedben. A megmozdulás egyik szervezője közölte: a kormány milliárdokat költ a vb-re, miközben az embereknek lakások kellenének.

A brazil kormány szerint ugyanakkor a tiltakozások nem a vb ellen irányulnak, azt csak ürügyként használják fel. „Nem ijedünk meg a tüntetésektől, csak az antidemokratikus eszközök, például az erőszak miatt aggódunk, mind a demonstrálók mind a rendőrök részéről” – közölte Gilberto Carvalho, az elnöki hivatalt vezető miniszter.

A vb költségvetése a legutóbbi adatok szerint 26,5 milliárd real (2636 milliárd forint), melynek 84 százaléka a költségvetésből származik. Az összeg egyharmadát a tömegközlekedés fejlesztésére, 28 százalékát stadion-, 26,5 százalékát pedig repülőtér-építésre fordítják.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.