Nyolc stadion elég egy foci-vb-hez

A FIFA főtitkára szerint ennyi stadion kell Katarnak a világesemény megrendezéséhez.

WL
2014. 05. 07. 15:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az öböl menti emírség a pályázatában még 12 stadionnal számolt, de most azon dolgozik a FIFA-val karöltve, hogy csökkentse a létesítmények számát.

„Én voltam az első, aki tárgyalt a katariakkal erről, és azt mondtam, hogy a tizenkettő értelmetlen, a tíz is, a nyolc a jó szám, tekintetbe véve az ország méretét” – számolt be az egyeztetésről a francia FIFA-elöljáró kedden Lausanne-ban egy fórumon.

A nemzetközi szövetség minimumelvárása éppen ez, vagyis nyolc stadion, köztük egy 80 ezres.

A katari rendezéssel kapcsolatban korábban a vb időpontja körül bontakozott ki vita. Az eredeti tervben nyári lebonyolítás szerepelt, de ezt a várható forróság miatt sokan nem szeretnék, mostanra pedig az látszik körvonalazódni, hogy télen lesznek a mérkőzések.

„A világbajnokság télen lesz, most már csak azt kell tudni, hogy télen mikor. Ez olyan kérdés, amelyre a végrehajtó bizottság megpróbál választ találni 2015 márciusában” – jelentette ki Valcke, noha a FIFA-ban még arról sem született hivatalos döntés, hogy valóban télen rendezik-e a 2022-es vb-t.

A stadionkérdéssel nem kell 2022-ig elmenni, ugyanis a 2014-es brazíliai labdarúgó-világbajnokság arénái közül néhány még nem készült el teljesen, miközben júniusban útnak indul a labda a dél-amerikai országban. Jérome Valcke korábban arról beszélt, szerinte Brazíliában minden elkészül időben a vb június 12-i rajtjáig.

A francia sportvezető áprilisban a Sao Pauló-i helyszínbejárás alkalmával elmondta, hogy ha nem is a korábban meghatározott határidőre, de a brazil–horvát nyitómérkőzésre biztosan elkészül az Itaquerao-stadion. A közel hetvenezer férőhelyes arénát eredetileg tavaly év végéig kellett volna átadni.

A főtitkár azt mondta, Sao Paulóban május 17-én vagy 18-án már tesztelhetik a stadiont, a próbán pedig kiderül, mi működik, s mi nem. Az aréna építése novemberben és márciusban is szünetelt, mindkétszer azért, mert halálos baleset történt a munkálatok közben. Novemberben két, márciusban egy ember veszítette életét.

Egyébként Curitibában, a brazíliai vb egy másik helyszínén áprilisban szintén még csak az előkészületekkel voltak elfoglalva.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.