Vb előtt: „Nem mondom, hogy minden elkészül”

Jérome Valcke főtitkár szerint a FIFA „pokolként élte meg” a szervezést.

BL
2014. 05. 07. 12:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Túl azon, hogy bizonyos politikusok ellenzik a vb-rendezést, elsősorban azért éltük meg pokolként a szervezést, mert Brazíliában három politikai szint van, változáson megy keresztül az ország, választások voltak, így nem feltétlenül ugyanazokkal az emberekkel tárgyaltunk. Vesződséges volt mindannyiszor elismételni ugyanazt az üzenetet” – mondta kedd este egy lausanne-i fórumon.

A francia FIFA-elöljáró, aki legközelebb május 18-án utazik helyszíni szemlére, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy nem a nemzetközi szövetség szervezi a világbajnokságot Brazíliában, hanem Brazília tizenkét városban. „Támogatjuk Brazíliát abban, hogy sikeres legyen, mert a FIFA működésének alapja a sikeres világbajnokság. Ha a vb bukás, ha gondok lesznek, az a FIFA-nak rossz” – szögezte le.

A FIFA május közepén veheti át a stadionokat „kizárólagos használatra”, így akkortól nyílik lehetősége az összes olyan rendszer telepítésére, amely a közvetítésekhez szükséges. „Decemberben kellett volna megkapnunk a stadionokat, ehelyett május 15-től rendelkezhetünk velük. Ez egy kicsit később van, mint ahogy terveztük, de tudunk alkalmazkodni\" – fogalmazott Jérome Valcke, hozzátéve, hogy hasonló nem ismétlődhet meg 2018-ban.

„Ha egyetlen üzenetet küldhetek hivatalosan, akkor az az, hogy Oroszország ne tekintse a május 15-i stadionátadást referenciának. Remélem, ott betartják majd a határidőket.”

A késések ellenére azért a főtitkár igyekezett optimista maradni. „Nem mondom, hogy minden elkészül – utalt arra, hogy Cuiabában még zajlanak majd munkálatok a városban –, de ami a stadionokat illeti, a rengeteg tárgyalás, valamint a törekvéseink és a szükségleteink visszafogása nyomán rendben lesznek a dolgok az újságírók, a csapatok, a szurkolók és a hivatalos személyek fogadására”. Valcke hozzátette, hogy reményei szerint a világbajnokság összességében különleges élményt nyújt majd.

A vb június 12-én kezdődik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.