Campagna: nápolyi verő emberből sztáredző

Férfipólósaink az ismét roppant veszélyes olaszokkal vívják pénteken az Európa-bajnoki elődöntőt.

Ch. Gáll András
2014. 07. 23. 19:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már nem is tudom, melyik Eb-n kérdezte az egyik kolléga a hivatalban lévő szövetségi kapitánytól, Kemény Dénestől, hogy kit szeretne ellenfélnek az elődöntőben. A frappáns válaszairól is elhíresült tréner pillanatnyi tűnődés után így felelt: Kenyát, de ha van is csapata, sajnos nem indulhat az Európa-bajnokságon, így viszont csak nagyon kemény ellenfél jöhet. Nagyjából ebből az alapállásból közelítettünk a szerda esti horvát–olasz parti felé is, amely kijelölte, kivel kell megütköznie csapatunknak pénteken a fináléba kerülésért.

Eredmény, az elődöntőbe jutásért:
Szerbia-Görögország 13-9 (3-2, 4-3, 4-2, 2-2)

Olaszország-Horvátország 8-7 (1-1, 3-2, 2-2, 2-2)
7-12. helyért:
Franciaország-Grúzia 10-6 (2-2, 3-1, 3-2, 2-1)
Németország-Oroszország 9-8 (1-1, 2-4, 3-1, 3-2)

Azt mindenesetre nem bántuk, hogy nem a szerbekkel, szándékainknak kifejezetten megfelel, ha pénteken Szerbia–Montenegró kézitusa zajlik majd a másik ágon, amelyben a győztes is kellő mennyiségű sebet szerez. De a magyar csapatnak sem lesz könnyű dolga, és akkor még visszafogottan fogalmaztunk. Az olaszok ugyanis sikeres nemzedékváltáson túljutva, teljes vértezetben jelentek meg a Margitszigeten. Eddig még mérkőzést sem veszítettek: három sima győzelem – a románok, az oroszok és a grúzok voltak az áldozatok – után döntetlenre mentek Montenegróval és Görögországgal, majd szerdán eltüntették a horvátokat.

A kissé távolabbi múltat idézve, nekünk is lenne miért visszavágnunk, mert a londoni olimpia negyeddöntőjében elszenvedett 11-9-es vereséggel a magyar póló harmadik évezredbeli aranykora szakadt meg; igaz az olaszok pedig a 2012-es ötkarikás-fináléért forralhattak bosszút a horvátok ellen, hiszen két éve 8-6-ra kikaptak, szerdán pedig 8-7-re győztek. Méghozzá végig vezetve és uralva a meccset, pedig a horvátok a hajrában igen szemérmetlen játékvezetői támogatást kaptak. Végül a félig magyar Alex Giorgetti lett a nap hőse, pedig borzalmasan indított, első hat kísérletét elrontotta, a két utolsót ellenben bevágta, ezzel lépett meg 8-6-ra a csapata. A délszlávok még szépítettek, de a sors igazságot szolgáltatott, amikor utolsó előnyüket elpuskázták.

Nekünk viszont egyelőre sem a megkönnyebbülésre, sem az örömre nincs különösebb okunk. Az egykori rettegett játékos, a hajdan semmiféle nemtelen eszköztől vissza nem riadó Alessandro Campagna, a nápolyi származású „verő ember” ugyanis sokadszor bizonyítja, hogy klasszis edzővé nőtte ki magát, és ismét remek csapatot rakott össze. Annyira azonban remélhetőleg nem remeket, mint a miénk.

Mert éppen ideje lenne fiainknak újra Eb-t nyerniük. Ez legutóbb még a múlt évezredben sikerült, 1999-ben, történetesen Firenzében. Arról pedig szó se essék, hogy a 2001-es, ugyancsak budapesti Eb-n ki és mikor hiúsította meg az álmainkat.

Mert az olaszok voltak azok, és az elődöntőben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.