Remek győzelemmel kezdtünk a Margitszigeten

Magyar győzelemmel és délszláv erődemonstrációval kezdődött a vízilabda Eb, és egyelőre mindez megfér egymás mellett. Kérdés, meddig?

Ch. Gáll András
2014. 07. 14. 20:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A második évezredet magyar Eb-diadalok zárták – 1997-ben Sevillában és 1999-ben Firenzében is Kemény Dénes legénysége győzött –, a harmadikban azonban még csak a délszlávok nyertek kontinenstornát, és hétfőn is e számunkra semmiképpen sem követendő hagyomány jegyében folytatták.

A horvátok 10–5-re elintézték a németeket, a montenegróiak 11–6-ra a görögöket, a szerbek pedig meg sem álltak 16–5-ig a műkedvelő franciákkal szemben. Aztán máris nekünk üzentek, Dusan Mandics például kijelentette, alig várja már a magyarok elleni, telt házas meccset, Nikola Radjen pedig úgy fogalmazott: reméli, tudják ezt a szintet tartani a magyarok ellen is.

Aligha kétséges, hogy válogatottunk a jugoszláv utódállamok ellen vívhatja majd legkeményebb csatáit, illetve ebbe a kasztba sorolhatjuk talán az olaszokat, akik kezdésként 13–6-ra elporolták az oroszokat. Pedig utóbbiak, különösen a szovjet időkben, még sportági nagyhatalomnak számítottak, de egyszer valaki – nyilván egy szárazföldi „patkány” – állítólag Moszkvában úgy döntött, hogy a póló nyári sportág, arrafelé viszont úgyszólván nincs nyár, úgyhogy nagyon nem kell ezt az egészet erőltetni. Ennek hatásai már jó ideje mutatkoznak.

A spanyol nyárban bezzeg semmi hiba, bár nyilván nem ezért indultak be nehezen a mieink. Inkább azért, mert a publikum szinte csurig töltötte a tribünt. Már az ünnepélyes megnyitón alig bírt magával a nép, a spanyolok bemutatásakor üdvrivalgásban volt része honfitársunknak, Szirányi Balázsnak, aztán a szigeti fákról riadtan rebbentek fel a madarak. Majd picit az emberek is aggódhattak, mert együttesünk némi elfogódottság után, hat és fél perc elteltével talált be először. Ekkor Varga Dániel egyenlített, aztán a világversenyes újonc Erdélyi remekül vált le és talált be, ezzel át is szakadt a gát. Igaz, olykor hátul is szivárgott, így alakult ki féltávnál a 6–4, három szakasz múltával a 9–6, végül a 12–9.

A közönség egy nap alatt belakta az uszodát – bizonyára sok a tizenhárom év után visszatérő vendég –, Varga Dániel, Erdélyi és Madaras pazar löketei máris üzemi hőmérsékletre fűtötték a „Hajóst”. Maradjunk annyiban, a hangulat nehezen vethető össze a legutóbbi kontinenstornáéval, amelyet 2012 januárjában egy eindhoveni fedett létesítménybe szuszakoltak be. Ami pedig a lényeget illeti, 12 góllal bárkit le lehet győzni, 9 kapottal már nem feltétlenül. Persze mondanunk sem kell, a póló-Eb első napján még túlzottan korai okosnak lenni. Hisz megesik, hogy az utolsón is nehéz.

Benedek Tibor szövetségi kapitány egy háromszoros olimpiai bajnok játékos rutinjával és bölcs visszafogottságával értékelt:
– Szoknunk kellett a légkört, az első negyedet túl is izgultunk, de szerencsére túllendültünk ezen.
– Részben azért, mert Varga Dániel csapatkapitány góljai túllendítették a csapatot.
– Így van, mindig szükség van valakire, aki messze az átlag felett teljesít, és reméljük, lesz is olyan játékosunk, más és más, aki segít a csapaton, mert mérkőzésről mérkőzésre javulnunk kell.
– Ezt mondta a tavalyi vb-n is, de most magasabbról kezdett a válogatott. Egyetért ezzel?
– Igen, szerintem is magasabbról kezdtünk, de ennyivel erősebb a mezőny is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.