Vízivarázs a Margitszigeten: magyar pólósdiadal

Pólóválogatottunk tüneményes estén 8–6-os diadalt aratott a már-már verhetetlennek hitt szerbek felett.

Ch. Gáll András
2014. 07. 17. 20:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Korábban nem szólt a Ria, Ria, Hungária már a szigeti bejárónál. Korábban a zenélő kútnál is háborítatlanul lehetett hallgatni a muzsikát, csütörtökön azonban mindenféle egyedek tülköltek, dudáltak és olléztak. Míg szerdáig inkább eladásra kínálták a belépőket az uszoda előtt, egyszerre hirtelen feltűntek a „Jegyet veszek” táblák. Persze, nincs ebben semmi rendkívüli, hiszen következett a várva várt meccs, a rangadó, amely túlfűtöttségét, színvonalát illetően megfelel a futballvilág brazil–argentin derbijének.

A magyar–szerb összecsapás rangját jelzi, hogy a lelátón tiszteletét tette Lothar Matthaus is, aki talán egyenesen a labdarúgó-vb-ről toppant be, bár a hasonlat annyiban nem pontos, hogy a brazilok, ugyebár, 7–1-re kikaptak a németektől, miközben férfipólóban a magyarokat vagy a szerbeket így senki sem porolhatja el. Viszont 10–6-ra igen, a mieink ennyire kaptak ki júniusban Dubajban a fő riválistól a Világliga szuperdöntőjében.

De hagyjuk is a múltat, különben inunkba száll a bátorságunk, hiszen, hogy mást ne mondjunk, Dejan Szavics legényei legyőzték fiainkat 2001 és 2010 között minden Eb-n, a legutóbbi három vb-n és a londoni olimpián is. Úgyhogy inkább azt idézzük, hogy a Margitszigeten mindkét fél százszázalékos előzményekkel vágott neki a csatának, igaz, a délszlávok az első napon 16–5-re intézték el a franciákat, míg Szivósék a másodikon csupán 12–7-re. Másrészt egy nappal korábban a spanyoloknak is tizenkettőt szórtak, de a szerbek ellen ezt aligha remélhettük, mert az bizony nem tucatteljesítmény.

Az sem volt az, hogy a másik hatosban a görögök délután 12–6-ra oktatták az oroszokat, így odaát bejelentkeztek a harmadik helyre – a jövő szerdai negyeddöntőben a mi csoportunk másodikja készülhet rájuk. No de ki akar itt második lenni? Már a himnuszokat hallgatva is úgy tűnt, senki. Szerb oldalon áhítatos ének, itt eltökélt, koncentrált tekintetek, összeszorított ajkak. Mindegy is, nem dalversenyt kellett nyerni, hanem pólómeccset.

Az első negyed máris ezzel kecsegtetett. A kapuban Decker Attila kezdett, akihez képest még Nagy Viktor is halvérűnek tűnhet, és a húzás bejött, mert az első periódusban nem kapott gólt. Hét percen át a másik háló sem rezgett, rossz passzokat láttunk, dörgő kapufákat hallottunk, és a két bírón bosszankodtunk, mert úgy fújtak, mintha ultiznának: kontrát rekontra követett. Varga Dénes viszont durchmarsot játszott, mindent vitt; ő húzta be az elsőt, parádés egy-egyezés után ő vágta be a negyediket. Páros kiállítások és páratlan megoldások után, nagyszünetben 5–3-as előny gerjesztette a hangulatot.

Madaras suhintotta be az ötödiket, majd fordulás után, ugyanazzal a mozdulattal a hetediket is, és ha addig nem, 7–4-nél mindenkiben tudatosult: küszöbön áll a magyar diadal. Ezt Decker bravúrjai és remek blokkok nyomatékosították. A játékvezetőknek eközben navigációs problémáik adódhattak, ítéleteik Belgrádban is borzolták volna az idegeinket. 7–5-ről indult az utolsó felvonás, ami – némi plagizálással és ferdítéssel – egyszerre volt végjáték és vígjáték a Duna mentén. Decker két lasztit tolt ki a pipából, a legharsányabban poszttársa, Nagy Viktor ünnepelte a kispadon, a szigeti éjszakában ufóritkaságú tüneményeket láttunk: tanácstalan szerb vízilabdásokat.

Nem csoda, mert Magyarország 8–6-ra nyert, a mieink közül tétmeccsen többen is először ünnepelhettek szerbek elleni sikert.

Benedek Tibor szövetségi kapitánynak mint háromszoros olimpiai bajnoknak ez persze nem újdonság, de azért ő is értékén kezelte a történteket, így nyilatkozott: „Egy csoportmérkőzést játszottunk, amivel még nem vagyunk elsők, egyébként is mindig azt mondom, meccsről meccsre készülünk, de ez a mostani győzelem különleges, maradandó élmény volt. Fontos, hogy áttörtünk egy határt azzal, hogy sikerült nyernünk a szerbek ellen. Ez nem a taktika, hanem a szív diadala, a játékvezetőkkel pedig nem foglalkozunk, mert mi nem rájuk számítottunk, hanem a közönségünk erejére, támogatására.”

Azért persze vigyázzunk, a 2010-es, zágrábi csoportrangadón is magyar győzelem született, ám a bronzmeccsen a szerbek visszavágtak. Ám ki gondol most vereségre? Sőt, ki gondol bronzmeccsre?

Eredmény, férfiak, 3. forduló:
B csoport:
Magyarország–Szerbia 8–6 (2–0, 3–3, 2–2, 1–1)
a magyar góldobók: Varga Dénes, Madaras, Vámos 2-2, Decker Á., Gór-Nagy 1-1

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.