Benedek: Nagyon rossz játékkal csoportelsőség

Férfipólósaink, mint a tavalyi vb-n, az idei Világkupán is „döntetlent szenvedtek” az ausztrálokkal.

Ch. Gáll András
2014. 08. 21. 10:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Férfivízilabda-válogatottunk harmadik mérkőzését döntetlenre adta az Almatiban zajló Világkupán, így csoportelsőként zárt. Mivel minden résztvevő folytathatja a negyeddöntőben, ennek nem is lenne különösebb jelentősége, ám amiatt mégis van, hogy a másik kvartettben a sportágat műkedvelői szinten sem művelő dél-afrikaiak lettek a negyedikek, így együttesünk pénteken tulajdonképpen egy kímélő jellegű kétkapus tréningen játszogathat velük.

Ehhez persze eddig őrizni kellett a veretlenséget. Kedden az olimpiai bajnok – bár ez nem jelen névsorukra, hanem válogatottjuk londoni eredményére érvényes – horvátok feletti 9–5, szerdán a házigazda kazahok elleni 15–9 tulajdonképpen már erősen valószínűsítette az elsőséget, ami az ausztrálok elleni, csütörtöki 8–8-cal vált ténnyé. A gyomorpanaszokkal bajlódó csapatkapitány, Varga Dániel ezúttal sem tudta vállalni a mérkőzést, de a társak nélküle is rögtön elléptek 2–0-ra, majd többször is vezettek két góllal. Az ausztrálok nagyszünet után fordítottak 6–5-re, sőt a harmadik negyedet követően 8–6-os előnybe kerültek. A végére innen sikerült egalizálni, az utolsó gólt a három találatával legeredményesebb magyar, Madaras pattintotta be a rövid alsóba.
A gól igen sokat ért, a döntetlen mellett biztos csoportelsőséget; a pontelőnyt ugyanis nem lehet semmivé tenni, pedig a női Vk-n, egy héttel korábban az illetékesek már „malmoztak” egy nagyot, hogy a spanyol, orosz, kínai körbeverésből a kínaiakat hozzák ki másodiknak.

Benedek Tibor szövetségi kapitány helyi értéken kezelte e 8–8-at, amikor a válogatott honlapján így értékelt: „Nagyon rossz játékkal, de sikerült megszerezni a csoportelsőséget. Azt mondom, hogy egy egyhetes sorozatban ez elfogadható. Ez egy jó csapat, tavaly a vb-n döntetlent játszottunk velük, ugyanakkor ma voltak olyan hibák, amelyeket nem engedhetünk meg magunknak sem csapatszinten, sem egyénileg.”

Már csak azért sem, mert a másik csoportot minden valószínűség szerint a szerbek nyerik, dacára annak, hogy a júliusban, Budapesten Európa-bajnoki címet szerzett keretük nyomait sem lehet felfedezni Almatiban. Ettől azonban még menetelnek, egyáltalán nem tűnik kizártnak, hogy a júniusi Világliga és a júliusi Eb után idén nyáron az augusztusi Világkupán rendezik majd a harmadik magyar–szerb finálét.

A monotóniát azonban e ponton nem ártana megtörni, hiszen a két párharcban eddig két délszláv győzelem született. Előbb azonban természetesen még el kell jutni a döntőig, megnyerni csak azt követően lehet azt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.