A független Skócia elbukhatja a riói olimpiát

Ha elszakadnának Nagy-Britanniától, akkor hosszú idő múlva lehetne csak a skót olimpiai bizottság a NOB tagja.

WL
2014. 09. 11. 11:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gondot az jelentheti, hogy időbe telne, míg a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) felvenné tagjai közé a skót ötkarikás testületet, enélkül pedig senki nem indulhat skót zászló alatt – olvasható a Magyar Olimpiai Bizottság honlapján.

„Fogalmam sincs, mennyi időt venne igénybe a tagfelvétel, ez rengeteg tényezőtől függ. Attól tartok azonban, hogy addigra a legtöbb sportág kvalifikációja már befejeződne” – fogalmazott Craig Reediet, a NOB skót alelnöke. A sportvezető hozzátette, a brit sportrendszerből nagyon sokat profitálnak a skót sportolók, így etikai kérdéseket is felvetne az esetleges külön indulás.

A Brit Olimpiai Bizottságnak egyelőre nincs hivatalos álláspontja az ügyben. „Mihelyst lezajlott a népszavazás, megvizsgáljuk, hogy az milyen hatással van a brit olimpiai csapatra. Azt azonban már most leszögezhetjük: a brit csapatot értelemszerűen csak brit sportolókból válogathatjuk össze” – nyilatkozta az egyik szóvivő.

A Sportscotland nevű szervezetnél mindenesetre nem aggódnak amiatt, hogy bármiből is hiányt szenvednének az elszakadás következtében. „Akárhogy is döntsenek a skót emberek, a skót versenyzőket a legjobb edzéskörülmények között készítik majd fel a legjobb edzők. Minden támogatást meg fognak kapni a sikeres szerepléshez” – hangsúlyozta a Sportscotland egyik szóvivője.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.