A Veszprém trénere Dujsebajev útjára léphet

Carlos Ortega játékosként már nyert BL-t, most edzőként is esélye van rá.

WL
2014. 09. 10. 12:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az európai szövetség által a BL-selejtezők múlt hétvégi lezárását követően közzétett statisztikai adatokból derül ki az is, hogy edzőként csak az izlandi Alfred Gislason tudott két klubbal is diadalmaskodni: 2002-ben a Magdeburggal (éppen a Veszprémet legyőzve), míg 2010-ben és 2012-ben a THW Kiellel.

A kirgiz származású spanyol Dujsebajev játékosként a Santanderrel, trénerként a Ciudad Reallal győzött. A jelenlegi 24 edző között rajta kívül csak a veszprémi Ortega nyert játékosként BL-t, igaz, hatszor, a Barcelonával.

Az aktív játékosok között a fehérorosz Sziarhej Rutenka (Barcelona) öt BL-győzelemmel a legeredményesebb, míg a francia Thierry Omeyer (PSG) a második a ranglistán négy elsőséggel. Az abszolút rekorder az ukránból spanyollá lett Andrej Xepkin, aki hétszer győzött a legrangosabb kupasorozatban, hatszor a Barcelonával, egyszer a Kiellel. A klubok rangsorát hét BL-diadallal a Barcelona vezeti, a spanyol gárdák pedig összesen 13-szor nyertek.

A 24-es főtáblára 15 nemzet ad csapatokat: a németek és a franciák három-három, a magyarok (Veszprém és Mol–Pick Szeged), a spanyolok, a dánok, a macedónok és a lengyelek két-két klubbal képviseltetik magukat. Az előző évadból 17 együttes ismét résztvevő. A Besiktas abszolút újonc, mi több, török induló sem volt eddig.

A májusi, kölni Final Four mindegyik résztvevője – a címvédő Flensburg, a finalista Kiel, a harmadik Barcelona, valamint a Veszprém – tagja a mezőnynek. A korábbi győztesek közül a Flensburg, a Kiel és a Barcelona mellett a Celje és a Montpellier mondhatja ezt el magáról.

Hét korábbi gólkirály lép pályára a 2014/15-ös kiírásban, közöttük ott van a veszprémi Momir Ilic is. A szerb átlövő az előző szezonban 103 góllal bizonyult a legeredményesebbnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.