Arany és bronz: tényleg magyar tenger a Balaton

Taroltak junior lányaink a Balaton vizében.

Ch. Gáll András
2014. 09. 06. 12:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pénteki nyár szombat hajnalra novemberbe fordult, eleredt a hűvös eső, az ember már attól tartott, elmossa a balatonfüredi junior nyílt vízi úszó világbajnokság második versenynapját – szerencsére nem így történt. Délelőtt tízre, amikor Orbán Viktor miniszterelnök pisztolylövéssel elindította a 7,5 km-es versenyt a füredi kikötőben, már tűrhető volt az idő, délre pedig a nap is kisütött, a szép számú nézősereg nagy örömére.

Esős reggel, aranyos délelőtt

Orbán Viktor az esemény fővédnökeként látogatott el Balatonfüredre szombaton délelőtt. Sőt tevékeny részt is vállalt a viadal lebonyolításából, minthogy ő indította el a női junior korosztály 7,5 kilométeres versenyét. Miközben a 35 induló nekivágott a távnak, a miniszterelnök Kósa Lajos és Gyárfás Tamás, a 2021-es vb szervezőbizottságának vezetői kíséretében találkozott Paolo Barellivel, a FINA főtitkárával és Cornel Marculescuval, a FINA ügyvezető igazgatójával. A téma természetesen a 2021-es világbajnokság előkészítése, illetve a magyar úszósport kiemelt kormányzati támogatása volt. Orbán Viktor röviden nyilatkozott a közmédiának is, és kiemelte: „Örömöt jelent számunkra, hogy mi, magyarok segíteni tudtunk egy ilyen jelentős világszervezetnek, mint a Nemzetközi Úszószövetség, és negyven nap alatt tökéletes feltételeket teremtettünk egy világbajnokság megrendezéséhez.”

 

 

Miután a 7,5 kilométeres viadal meglehetősen jól alakult – a két magyar versenyző folyamatosan az élbolyban haladt, az ifjúsági Európa-bajnok olasz Alisia Tettamanzi és a brit Alice Dearing mögött –, a kormányfő úgy döntött, módosít programján, és megvárja a verseny végét. Az utolsó kört már a partról szurkolta végig, több száz lelkes nézővel egyetemben, és mint kiderült, megérte várni, hiszen óriási magyar siker született! Az utolsó körben az élre vágó újpesti Kiss Nikoletta elképesztő tempót diktált, és sikerült a záró ezer méteren megőriznie előnyét a versenyt egy ideig vezető orosz Anasztaszija Azarovával szemben, és végül 1,5 másodperces előnnyel elsőként haladt át a célvonalon. És ezzel még nem volt vége a diadalmenetnek, a bronzérmet ugyanis a hasonlóan taktikusan versenyző debreceni Sibalin Flóra szerezte meg, hatalmas hajrával, 8 tizeddel a viadal első felében élen haladó brit Alice Dearing előtt.

A történelmi sikerhez – ezek voltak a magyar úszók első junior világbajnoki érmei, és mindjárt kettő – a miniszterelnök is gratulált Nikolettának és Flórának. Ők még kissé vacogva fogadták a dicsérő szavakat, az eredményhirdetésnél viszont már felszabadultan nevettek a dobogón, miközben a több száz fős tömeg dübörgő tapssal jutalmazta a magyar lányok diadalát.

Még csak fél éve szakmabeli

Kiss Niki először edzője, a mindössze 23 éves „Csutak” – polgári nevén Kutasi Gergő – nyakába borult zokogva, és csak azt ismételgette: „Megérte a sok péntek reggeli edzést!” Aztán az edzői teamet vezető Széles Sándor is gratulált tanítványának, Nikinek a legendás mester (Gyurta Dániel trénere) készíti az edzésterveket.

 

Kiss Nikoletta: Ez volt az első olyan nyílt vízi versenyem, amelyiken nem vízből, hanem startfejessel indultunk, és az első egyenes azzal telt, hogy mindenki igyekezett megtalálni a helyét, kiharcolni a legjobb pozíciót. Egyébként még csak fél éve kezdtem el foglalkozni ezzel a műfajjal, akkor szóltak az edzőim, mi lenne, ha megpróbálnám. Megpróbáltam, és ahogy látszik, világbajnok lettem. Ez még csak a negyedik nyílt vízi versenyem, szóval újonc vagyok ebben a szakmában. Az orosz lány különösen kemény volt, folyamatosan azt a pozíciót akarta, amelyikben én úsztam – engem viszont nem olyan fából faragtak, aki csak átengedi az előnyösebb helyzetet, emiatt aztán kaptam egy sárga lapot. Szándékosan nem akartam az élre vágni, a brit lány megpróbálta, de ezt a taktikát eddig egyetlenegy versenyző tudta sikerre vinni: Risztov Éva, őt pedig aligha tudjuk mi, juniorok utánozni, azaz bíztam benne, hogy a brit sem bírja végig az iramot. Az orosz viszont nagyon tapadt ránk, azaz tudtam, hogy nem hagyhatom az utolsó egyenesre a hajrát, mert akkor lehet, hogy érmet nyerek, de nem a legfényesebbet. Az ötödik kör háromnegyedénél robbantottam, és végül is ez működött. Ehhez nagyon kellett a júliusi Eb-ezüst, az óriási lökést adott – most pedig kimondhatatlanul boldog vagyok, hogy itt, a magyar tengerben, magyar nézők előtt ilyen sikert értem el. A sikert edzőmnek, Csutaknak köszönhetem, akivel végigdolgoztuk az egész nyarat. Sírással kezdődött minden péntek reggel, de boldogsággal fejeztük be.

Sibalin Flóra: Az Európa-bajnokságon megpróbáltam az élre állni, de rá kellett jönnöm, ez nem működik. Nagyon sokat tanultam az ottani versenyből, ezért lehettem most érmes. Az első hatba szerettem volna kerülni, úgyhogy kimondhatatlanul boldog vagyok ezzel a bronzéremmel!

Kutasi Gergő: Én csak segédedzőnek mondanám magam, Széles Sándor, Kovácshegyi Ferenc és Virth Balázs mellett. Niki fantasztikusan dolgozott egész nyáron, ennek köszönheti sikerét. Megverte azt az olasz Tettamanzit, aki az Európa-bajnokságon, ahol második lett, legyőzte őt. Különösebb taktika nem volt, csak szituációkat gyakoroltunk, de ezeket remekül megoldotta. Az első hat helyezés valamelyikében gondolkodtunk, aztán arany lett belőle...

Az ifjúsági, fiúk versenyében amerikai győzelem született, a dobogó második és harmadik fokára egy-egy kínai úszó állt. A két magyar, Drigán Zoltán (15.) és Miksi Richárd (30.) a vert mezőnyben végzett.

Gellért Gábor szövetségi kapitány az egész napot összegezve természetesen elégedett volt.
„A lányok előtt le a kalappal, fantasztikusan versenyeztek, taktikusan, kellő harcossággal, nagy akarattal. Az az igazság, hogy az augusztusi nemzetközi versenyek – ilyen volt az ifi olimpia, és ilyen ez a világbajnokság is – mindig jobban sikerülnek, mert ellentétben a junior Eb-kkel, nem az iskola után két-három héttel kell jó formát mutatniuk. Akkor azért a tanév-végi hajrá eléggé kifacsarja őket, most viszont látszott, hogy az edzőtáborban az edzések között alhattak, pihenhettek, azaz csak a felkészüléssel kellett foglalkozniuk. A sikerben nagy szerepe van a szövetségnek is, köszönet azért, hogy heteken át itt készülhettünk, s élvezhettük a hazai pálya minden előnyt. A lányok megszokták, ahogy hűl a víz, hiszen 23 fokban kezdték, ma viszont 19.7 volt a hőmérséklete, de mivel az elmúlt napokban hasonló volt, nem okozott gondot. Pontosan ismerték a tájékozódási pontokat a pályán, ami szintén rendkívül fontos. Az elmúlt két nap azért kiderült persze, hogy a juniorjaink már inkább specialistái a nyíltvízi szakágnak, az ifiknek még szokniuk kell a körülményeket, ma például a fiúknál érződött, hogy igazából a hazai mellúszók közül tudtunk választani a vb-re, mert ebben a korcsoportban ők mutattak itthon jobb teljesítményt, s vállalták az itteni megmérettetést is, dicséret illeti Zolit és Ricsit is, amiért szépen végigjöttek a távon. Vasárnap ennek megfelelően a junior csapattól várhatunk kiemelkedőbb szereplést, az ifiknél pedig reménykedünk a tisztes helytállásban.”

2. junior nyílt vízi úszó-világbajnokság, Balatonfüred. Junior, lányok, 7,5 km:

1. Kiss Nikoletta (magyar) 1.32:42,272, 2. Anasztaszija Azarova (orosz) 1.32:43,733, 3. Sibalin Flóra (magyar) 1.32:46,53

Ifjúsági fiúk, 5 km:

1. Taylor Abbott (amerikai) 56:13.32, 2. Jintong Yang (kínai) 56.17.643, 3. Zhongyi Qiao (kínai) 56.18.33...15. Drigán Zoltán (magyar) 58:20.2430,... 30. Miksi Richárd (magyar) 1:00:43.42

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.