Aranyos Bácsi: Európa- után világbajnoki cím!

Bácsi Péter az idei Eb után a vb-t is megnyerte a 80 kilós kötöttfogású birkózóknál, Lőrincz Tamás 3. lett.

Deák Zsigmond
2014. 09. 13. 15:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pénteki bronzérmével Lőrincz Viktor megadta a jelet, a magyar birkózás a kötöttfogásúak vezérletével (hiszen szabadfogásban és a nőknél egy-egy győztes meccs kivételével nem termett semmi a taskenti világbajnokságon) visszatért a sikerek felé vezető, évtizedek óta járt útra.

A program ismeretében várható volt, hogy a héten a szombat lesz a „magyaros” nap, hiszen idei Európa-bajnokaink, Lőrincz Tamás és Bácsi Péter léptek szőnyegre. Ám előbbi hiába olimpiai ezüstérmes és háromszoros Eb-győztes, utóbbi pedig kétszeres kontinentális első, vb-n még egyikük sem nyert érmet. S ne feledkezzünk meg a junior világbajnok 130 kilós Lám Bálintról sem, aki a vb- és Eb-győztes török Kayaalp és a vb-1., olimpiai 2. észt Nabi ellen is helyt állt (0–4, 1–3), de végül kiesett.

Az idősebbik Lőrincz fivér idén először és utoljára fogyott le az olimpián is szereplő 66 kilóra (71-ben nyerte az áprilisi finnországi Eb-t), ahol előbb az Eb-2. francia Margarjant iskolázta le 9–0-ra, majd karrierje során harmadszor is megverte (most 6–2-re) a kategória regnáló Európa-bajnokát, az orosz Kurakot. Aztán az örmény Arutyunyan következett (6–4), ám az elődöntőben vitatott körülmények között megállította őt a korábban 60 kilóban olimpiai és vb-aranyérmes iráni Noruzi. Eközben a 80 kg világranglistáját vezető Bácsi szűk másfél perc alatt bemelegített a tádzsik Rafijevvel (8–0), majd a svéd Pettersont 6–3-ra, az ötkarikás és Eb-3. litván Kazakevicet pedig 4–0-ra múlta felül. Neki az elődöntő is bejött, hiszen 10–2-re eljátszadozott a lengyel Michalikkal, így életében először vívhatott vb-döntőt.

A bronzmérkőzésen Lőrincz az általa a londoni olimpián felülmúlt, nem mellékesen Eb-győztes német Stäblerrel csapott össze. Pontosabban az igazi küzdelem ezúttal (is) elmaradt, a 27 éves ceglédi kiválóság 5–0-ra győzte le esélytelen riválisát, s öccséhez, a 85 kilós Viktorhoz hasonlóan vb-bronzéremmel, élete első világbajnoki medáljával távozhat az üzbég fővárosból. Bácsi a fináléban az orosz Szaljejevvel csapott össze, egy-egy intést követően a rivális pörgetése után 1–1-re álltak, majd a Ferencváros 31 éves klasszisa kitolta az oroszt, ezzel nyert 2–1-re, s világbajnok lett. Kötöttfogásban legutóbb a most sérült Kiss Balázsnak sikerült ez a bravúr 2009-ben, előtte pedig Farkas Péternek még 1991-ben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.