Borkai Zsolt: Budapest olimpiát rendezne 2024-ben

Borkai Zsolt, a MOB elnöke támogatja, hogy Budapest megpályázza a 2024-es olimpia rendezési jogát.

Ch. Gáll András
2014. 09. 11. 9:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A budapesti olimpia évszázados ötlet. Olyannyira az, hogy hazánk fővárosa az 1920-as játékok kijelölt házigazdája volt már, ám az első világháború ezt a történelmi esélyt is elvette, a vesztes országokat meg sem hívták a póthelyszínre, Antwerpenbe. Negyven esztendővel később, 1960-ra ismét hasonló ábrándokat dédelgettünk, és az 1952-ben, Helsinkiben 16 bajnoki címet nyert magyar sport, a tündökletes aranycsapat és az 1953-ban átadott Népstadion mind-mind táplálta a reményt. Azaz az illúziót, mert Róma végül favoritként futott be.

A harmadik évezredben már az államtól és a hazai sportirányítástól is független, elsősorban gazdasági jellegű szerveződések és részérdekek is felélesztették az ideát, a Magyar Olimpiai Bizottság hivatalban lévő elnöke részéről azonban most hangzott el a legegyértelműbb állásfoglalás.

Borkai Zsolt, hajdan ugyancsak olimpiai bajnok tornász ugyanis többek között így fogalmazott: „A Magyar Olimpiai Bizottság teljes mellszélességgel kiáll amellett, hogy Budapest pályázatot nyújtson be a 2024-es nyári olimpia megrendezésére. Még rengeteg tennivalónk van, míg ténylegesen elkészíthetjük és leadhatjuk a pályázati anyagot, számos apró és kevésbé apró részletet tisztázni kell, de a szándékunk egyértelmű: Budapesten szeretnénk vendégül látni a világ legjobb sportolóit. Győr a 2017-es európai ifjúsági olimpiai fesztiválon bizonyíthatja, hogy hazánk sikeresen le tud bonyolítani egy komoly olimpiai multisporteseményt, még ha az méretében nem is említhető egy lapon egy olimpiával. Nagyon bízunk benne, hogy Győrben pozitív benyomást teszünk a nemzetközi közvéleményre, és mindenkiben tudatosul, hogy érdemes belénk fektetnie a bizalmát.”

A mi bizakodásunk első csíráját pedig az adhatja, hogy sikerült kijelölni azt a dátumot, amikor nagy valószínűséggel kontinensünkre kerül a rotáció sora. Afrikával egyelőre nem kalkulálva, Ázsiát és Ausztráliát e tekintetben egy térségnek számítva ugyanis adódik, hogy 2012 London, 2016 Rio de Janeiro és 2020 Tokió után 2024 ismét Európa éve lehet.

Ennek jeleként Németország máris aktivizálódik, Berlin és Hamburg harcol a jelölésért, de Róma és Isztambul is versenybe szállhat. Sőt, a török metropolis deklaráltan mindaddig megteszi ezt, míg egyszer nem nyer, és bizonyára az sem válik hátrányára, hogy a földkerekség egyetlen városa, amely két földrészen fekszik. Az Egyesült Államok négy települése  – Boston, Los Angeles, San Francisco, Washington – is érdeklődést mutat, ám a papírforma alapján ez inkább előtanulmány lehet 2028-ra.

Mondani sem kell, az csak a második számú kérdés, Budapest meg tudná-e rendezni az olimpiát. Az első az: egyáltalán megkaphatja-e a rendezés jogát? Ám mivel e tekintetben nem szeretnénk máris hurráoptimistának tűnni, maradjunk a tényeknél: a 2024-es játékok helyszínét 2017-ben, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság 130. kongresszusán jelölik ki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.