Derekas helytállás Európa legjobbjai ellen

Több mint egy órán át ellenálltunk a spanyoloknak.

Ch. Gáll András
2014. 09. 04. 15:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három éve nem kapott ki az Európa-bajnok spanyol U21-es válogatott, azaz nem a 4. selejtezőcsoport harmadik helyén álló Magyarország volt a mérkőzés esélyese. A 18 ponttal, pontveszteség nélkül éllovas spanyoloknak egyetlen pont is elég volt ahhoz, hogy matematikailag is bebiztosítsák elsőségüket, a hat ponttal harmadik helyezett magyarok már csak az önbecsülésükért küzdöttek.

Már a 3. percben vezethettek volna a spanyolok: Tamás Márk visszarántotta a kitörő Deulofeut, Grinfeld izraeli játékvezető befújta a jogos tizenegyest. Az egyszeres felnőtt válogatott bilbaói Iker Muniain futott a labdának, Jova eldőlt a jobb sarokra, a „baszk Messi” pedig lazán a bal sarok mellé gurította a labdát. Ezt megúsztuk.

A félidő hátralévő 42 percében gyakorlatilag végig a vendégeknél volt a labda, Dajka László válogatottja csak másodpercekre fért hozzá, de hála Istennek, nagy helyzetet nem tudtak kialakítani Albert Celades legényei, és 0-0-s állással vonultak az öltözőbe a csapatok.

A 65. percben megtört a jég: Saúl Deulofeutól kapott labdát a balösszekötő helyén, és 12 méterről, ballal a bal sarokba lőtt, Jova beleért a lövésbe (0-1).

Érdekes, hogy a nagy dérrel-dúrral beharangozott Munir, a Barcelona ifjú zsenije nem sok vizet zavart. Klubtársa, a Sevillának kölcsön adott Deulofeu viszont parádézott.

A 72. percben Ugrai távoli bombáját ütötte ki Pacheco.  Végre támadtunk is, itt volt már az ideje. Igaz, nem túl vehemensen.

A hátralévő időben a spanyolok őrizték az eredményt, mi támadtunk, de eredménytelenül. Az utolsó percekben még a remeklő Deulofeu hagyott ki hatalmas helyzetet. Jova óriásit védett, ez már a sokadik remek hárítása volt a Ferencváros kapusának.

Az 1-0-s győzelemmel a százszázalékos teljesítménnyel álló Spanyolország már megnyerte a csoportot, Magyarország már korábban kiesett.

Magyarország–Spanyolország 0-1 (0-0)
Felcsút, Pancho Aréna, v.: Grinfeld (izraeli)

Gószerző: Saúl (65.)

Magyarország: Jova – Szolnoki, Tamás, Kelemen, Farkas (Poór P., 46.) – Windecker (Baráth, 76.), Poór, Vécsei – Bacsa (Márkvárt, 69.), Ugrai, Bese.
Spanyolország: Pacheco – Manquillo, S. Gómez, Muniesa, Bernat – Saúl, Sergi Roberto (Rubén Pardo, 86.), Denis – Deulofeu, Muniain (Sarabia, 65.), Munir (Ayoze, 78.)

A 4. Eb-selejtezőcsoport állása: 1. Spanyolország 21 pont (7 mérkőzés), 2. Ausztria 12 (6), 3. Magyarország 6 (7), 4. Bosznia-Hercegovina 6 (6), 5. Albánia 6 (8).

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.