Egy világbajnokkal, egy másik világbajnok nélkül

Szokás szerint Tatán végezték az utolsó simításokat birkózóink az aktuális világverseny, a jövő hétfőn kezdődő taskenti vb előtt. A válogatott két világbajnoka ellenkező utat járt be: a címvédő Sastin Marianna pár hete döntötte el, hogy mégis indul, a 2009-es első Kiss Balázs viszont izomszakadása miatt itthon marad.

Deák Zsigmond
2014. 09. 06. 1:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dübörög a világverseny előtti szokásos nagyüzem a tatai edzőtábor birkózócsarnokában: a lányok befejezték a tréninget, s most levezetnek, a kötöttfogásúak focival, kosárlabdával hangolnak a kezdésre (Struhács György szakágvezető egész ügyesen dob ), s a szabadfogásúak is lejöttek, bár ők csak délután edzenek. Csak módjával megy a zrika, hiszen ilyenkor már tekintettel kell lenni a sokat fogyasztók lelkiállapotára. Ők nemcsak hervadtabb ábrázatukról, hanem a meleg ellenére réteges öltözködésükről is felismerhetők.
Egyikük a kötöttfogásúak háromszoros Európa-bajnok, olimpiai 2. klasszisa, Lőrincz Tamás, aki idén 71 kilóban Eb-t és egyetemi vb-t is nyert, videónkon előbbi döntője s honfitársunk csodás tusgyőzelme látható.

Ám mivel a 71 kiló nem olimpiai súlycsoport, s Lőrincz Rióban aranyra cserélné londoni ezüstjét, visszaereszkedett korábbi sikerei kategóriájába, 66 kg-ba. „Most is csak azt tudom mondani, amit évek óta minden világbajnokság előtt, érmet szeretnék nyerni, bár eddig még sosem sikerült Az olimpia a végső cél, s óriási rizikó lett volna, ha most nem fogyok le 66-ra. Úgy néz ki, nem lesz gond, s remélem, a vb-n jól fogok kijönni abból, hogy tavasszal nem fáradtam bele a súlyrendezésbe. Kíváncsi vagyok, a riválisok közül ki vállalja szintén ezt az utat” – mesélte a 27 éves ceglédi sportoló, aki a pörgős edzés „hivatalos” végére még ráhúzott húsz percet, nyakig beöltözve.

Másik idei kontinensbajnokunk, a 80 kilósok világranglistáját vezető Bácsi Péter nem tett hasonlót, maradt az ötkarikás programból kimaradó kategóriájában: „Így ráérek még a súlyrendezéssel bajlódni. Megbeszéltem a kapitánnyal, hogy nem fogyok le, s különben 75 kilóban is van jó magyar versenyző, Szabó Laci. Meglátjuk, mit hoz a jövő, az olimpia még messze van” – mondta a Ferencváros 31 esztendős kiválósága, akinek júliusban gyermeke megszületett. S bár otthon minden rendben, a baba eszik és alszik, az apuka nem bánkódik annyira, hogy sokat kell az edzőtáborban éjszakáznia

A szabadfogásúak 86 kg-os vb- és Eb-harmadikja, Veréb István a családtervezés terén még csak a házasságnál tart, de mivel a szakág tagjai a világbajnokság után nem sokkal Szibériába mennek edzőtáborozni, viccesen megjegyezte, oda szervezi a nászútját. „Minden rendben, noha a vállamat ki kellett tisztítani az Eb után. Az érem a célom, a kategóriámban senki sem verhetetlen” – fogalmazott a szombathelyi sportoló. Klubtársa, az olimpiai és vb-3., Eb-2. Hatos Gábor egy évet kihagyott, a fején és a szeme alatt vágások jelzik a felkészülés, beesett arca a fogyasztás keménységét, de Gulyás István szakágvezető szintén úgy látja, lehet keresnivalója.

A nőknél a vb-címvédő Sastin Marianna ugyan a tavaszi Eb után kijelentette, kihagyja a taskenti túrát, most meggondolta magát: „Három hete döntöttünk az indulás mellett, olyan jól ment a birkózás.” S mivel mellette a tavalyi vb- és Eb-3. Barka Emese is a csapat tagja, elmondhatjuk, mindhárom szakágban akad magyar esély a dobogóra. Már „csak” realizálni kellene, még úgy is, hogy a kötöttfogásúak 2009-es világbajnoka, Kiss Balázs combizomszakadás miatt nem indulhat. Szerencsére a többiekről csak a verejték szakadt.

Szeptember 8., hétfő: szabadfogás 57 kg, 70 (Gulyás Zsombor), 86 (Veréb István), 125 (Csercsics Richárd); kedd: szf. 61, 65, 74 (Hatos Gábor), 97 (Szmik Attila); szerda: női 48, 55, 60 (Sastin Marianna), 69; csütörtök: női 53, 58 (Barka Emese), 75 (Németh Zsanett); péntek: női 63, kötöttfogás 75 (Szabó László), 85 (Lőrincz Viktor); szombat: kf. 66 (Lőrincz Tamás), 80 (Bácsi Péter), 130 (Lám Bálint); vasárnap: kf 59 (Módos), 71 (Korpási Bálint), 98 (Varga Ádám).

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.