Élénk távol-keleti szél nyugaton, New Yorkban

A nőknél kínai, a férfiaknál japán szereplője is van az elődöntőnek az idei amerikai nyílt teniszbajnokságon.

Deák Zsigmond
2014. 09. 04. 7:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azok után, hogy női egyesben a kínai Peng Su-aj pályafutása 37. Grand Slam-versenyén, kiemelés nélkül egészen a legjobb négy közé menetelt, a férfiaknál is hasonló tettet hajtott végre egy távol-keleti teniszező, a japán Nisikori Kej. Mondjuk, ő valamivel esélyesebbnek számított, hiszen tizediknek rangsorolták, de azért az 5. kiemelt Milos Raonic és a 3. kiemelt, idei Australian Open-nyertes Stan Wawrinka egyaránt ötszettes felülmúlásához kell ész, erő, akarat és elhivatottság. Mindez megvolt a 25 éves sportolóban, aki 1918 óta az első japán a US Open férfi egyesének elődöntőjében. Ahol a világelső, 2011-es itteni győztes Novak Dokoviccsal találkozik, a szerb klasszis a 2012-es finálé ismétlésén négy játszmában revánsot vett Andy Murray-n, és sorozatban nyolcadszor jutott be az év utolsó GS-viadalának elődöntőjébe.

A női egyes eddig a meglepetések jegyében zajlott, s amikor Flavia Pennetta kétszer brékelve 3–0-ra elhúzott a címvédő, világelső Serena Williams ellen, érett az újabb szenzáció. Ám az amerikai klasszis innentől esélyt sem adott olasz riválisának, végül könnyedén megnyerte sorozatban 19. itteni mérkőzését, s komoly sansza van rá, hogy Chris Everthez hasonlóan zsinórban háromszor érjen hazája bajnokságán a csúcsra. Ehhez a négy között az orosz Jekatyerina Makarován kell áthámoznia magát, aki a sérüléséből visszatért, kétszeres melbourne-i nyertes és kétszeres New York-i finalista Viktorija Azarenkát búcsúztatta.

Negyeddöntő, férifak:
Nisikori (japán, 10.)–Wawrinka (svájci, 3.) 3:6, 7:5, 7:6, 6:7, 6:4
Dokovic (szerb, 1.)–Murray (brit, 8.) 7:6, 6:7, 6:2, 6:4

nők:
S. Williams (amerikai, 1.)–Pennetta (olasz, 11.) 6:3, 6:2
Makarova (orosz, 17.)–Azarenka (fehérorosz, 16.) 6:4, 6:2

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.