Eltiltották az Eb-bronzérmes magyar súlyemelőt

Magát Krisztina 2015. szeptember 22-ig nem versenyezhet.

KG
2014. 09. 08. 16:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amint Trombitás Magdolna, a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) doppingügyekben illetékes jogi tanácsadója az MTI érdeklődésére hétfőn elmondta: Magát tavaly augusztusban az IWF közbenjárására versenyen kívüli ellenőrzésen esett át. Az IWF – miután megkapta a vizsgálat eredményét, miszerint a sportoló szervezetében oxandrolont találtak – 2013. szeptember 23-án arról értesítette Magátot, hogy felfüggeszti versenyzői engedélyét.

Ezt követően a súlyemelő nem kért B próbát, hanem orvosi dokumentációkat adott be. Az IWF úgynevezett gyógyászati méltányosságot (TUE-engedélyt) kiadó bizottsága felülbírálta a kérelmet, de nem fogadta el azt. Ez a testület megfelelő orvosi leletek és diagnózisok mellett kiadhat TUE-engedélyt, amely a kezelések idejére mentességet biztosít a megadott tiltott listás szerek használatára. Így ha a sportoló az adott időszakban fennakadna az ellenőrzésen, akkor sem büntetik, mert van engedélye.

Magát a felülbírálat után meghallgatást kért a szövetségtől, amelynek háromtagú bizottsága idén augusztus 6-án eltiltotta két évre, 2013. szeptember 23-tól 2015. szeptember 22-ig. Ezt követően még 21 napja volt Magátnak, hogy fellebbezzen a lausanne-i székhelyű nemzetközi Sportdöntőbíróságnál (CAS), de erről nem kell tájékoztatnia az IWF-et.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.