Elvérzett mindegyik magyar a világbajnokságon

Az előzetes esélylatolgatások szerint fogásnemenként is szerezhettek volna érmet a magyar birkózók a most zajló taskenti vb-n, de ez már semmiképp sem valósul meg, mert szabadfogásúink mind kiestek.

Deák Zsigmond
2014. 09. 09. 9:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hétfői kezdő napon az idei Eb-5. Gulyás Zsombor (70 kg) hazai, tehát üzbég, a sérüléséből lábadozó, Eb-2. Ligeti Dánielt helyettesítő Csercsics Richárd (125) pedig a későbbi világbajnok töröktől kapott ki azonnal, majd a vigaszágon egy azeri ellen is alulmaradt. Fő reménységünknek a vb- és Eb-bronzérmes Veréb István (86) számított, aki ennek megfelelően egy kiélezett meccs végén két vállra fektette a fehérorosz Magamedovot. Aztán viszont nem bírt a háromszoros Eb-3., pekingi olimpiai 5. Ghiorghita Stefannal, s mivel a román nem jutott be a fináléba, Veréb szintén helyezetlen maradt.

Kedden négy újabb szabadfogású súlycsoportban két magyar szerepelt, az olimpiai és vb-bronzérmes, Eb-ezüstérmes Hatos Gábor (74 kg), valamint Szmik Attila (97). Értelemszerűen előbbitől várhattunk jobb eredményt, ám egyéves kihagyása (az áprilisi finnországi kontinensviadalon sem szerepelt) és nagyon kemény fogyasztása óvatosságra intett. Ráadásul a sorsolása sem kedvezett, az idei Ázsia-bajnok iráni Reza Afzalipaemami ellen kezdett a 32 között és sima, 5–0-s vereséget szenvedett. Az első három perc után még csak 0–1-re állt, aztán viszont hiába ment nagy iramot, nem tudott mit kezdeni riválisa leviteleivel. Mivel Afzalipaemami a következő csatáját szorosan elveszítette, Hatos kiesett.
Szmik egyből a nyolcaddöntőben kezdte meg szereplését, ott azonban Csang Hszüe-ji túl nagy falatnak bizonyult a számára. A kínai birkózó már az első három percben 4–0-s előnyre tett szert, majd 6–0-s győzelmet aratott. Ám utána alaposan helybenhagyta őt az orosz Gagyiszov, így Szmik is búcsúzott.

Az öt magyar szabadfogású tehát érem nélkül, egyetlen győztes meccsel zárta a taskenti vb-t, lesz mit gyakorolni a szeptemberi szibériai edzőtáborban Szerdától következnek a nők, péntektől pedig a kötöttfogásúak, a tavalyi világbajnok Sastin Marianna, a vb- és Eb-3. Barka Emese, a háromszoros Eb-győztes, olimpiai második Lőrincz Tamás, a kétszeres kontinensbajnok Bácsi Péter, az olimpiai és vb-3., Eb-2. Módos Péter, a vb-3. Lőrincz Viktor vagy bárki más meghozhatja a várva várt medálokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.