Felmerült a 2018-as oroszországi foci-vb bojkottja

Ez jobban fájna, mint a szankciók.

MNO
2014. 09. 03. 12:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A londoni gazdasági napilap által látott „opciós lista” szerint – amelyet megküldtek az EU-fővárosoknak – az Európai Unió fontolgatja, hogy javasolja-e Oroszország részvételi jogának felfüggesztését egyebek mellett a Forma–1-es autóversenyeken és az európai labdarúgókupákban. A Financial Times szerint felmerült az Oroszországnak ítélt 2018-as labdarúgó-világbajnokság bojkottjának lehetősége is.

A lap által idézett diplomáciai források szerint a világbajnokság bojkottja nem szerepel az EU által e hét végéig kilátásba helyezett újabb szankciólehetőségek között, de az uniós nagykövetek legutóbbi értekezletén egyes delegációk, különösen az észtek és a litvánok, „nagy lelkesedéssel fogadták az ötletet”.

Mujtaba Rahman, az Eurasia Group nevű globális politikai-gazdasági kockázatelemző csoport európai elemzőrészlegének vezetője a Financial Timesnak azt mondta, hogy „határozottan hidegháborús érzetet kelt” valamely tekintélyes nemzetközi sportrendezvény bojkottja. Hozzátette ugyanakkor, hogy egy ilyen lépés sokkal fájdalmasabban érintené Oroszországot, mint bármilyen pénzügyi EU-szankció. A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) a Financial Times megkeresésére közölte: tartja magát ahhoz a nyilatkozatához, amelyet a malajziai utasszállító repülőgép júliusi lelövése után adott ki; eszerint a világbajnokság megrendezése erőteljes ösztönzője lehet a népek és kormányok közötti konstruktív párbeszédnek.

A maláj gép lelövését követően német politikusok vetették fel, hogy a 2018-as labdarúgó-világbajnokság rendezési jogának visszavonása a megfelelő szankció, ha Moszkva továbbra sem segíti az utasszállító tragédiája okainak feltárását és az ukrán válság békés rendezését.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.