Feltámadt az Európa-bajnok, bebiztosította Munirt

Röpke betegeskedés után erőre kapott a spanyol futball

Ch. Gáll András
2014. 09. 09. 7:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Iker Casillas – Juanfran, Albiol, Sergio Ramos (Bartra, 68.), Jordi Alba – Koke (Munir, 77.), Fábregas, Busquets, David Silva – Pedro, Paco Alcácer (Isco, 57.)

Iker Casillas – Azpilicueta, Sergio Ramos, Piqué, Jordi Alba - Xabi Alonso (Pedro, 63.), Busquets – David Silva (Fábregas, 78.), Xavi, Iniesta – Diego Costa (Fernando Torres, 62.)

Az első összeállítás a hétfőn Valenciában játszott Spanyolország–Macedónia-Eb-selejtezőn pályára küldött tizenegy, a második a három hónappal korábban, a világbajnokságon a Hollandia ellen (le)szerepelt spanyol válogatott. Öt helyen változott meg a kezdőcsapat, és az eredmény is a feje tetejére állt: 1-5-ből 5-1 lett.

No, nem mintha az új emberek beépítése automatikusan hozná a sikert – ne feledjük: Hollandia a világ egyik legerősebb válogatottja, Macedóniáról ugyanez a legnagyobb jóindulattal sem mondható el... –, de mégis szembetűnő a változás. Nagyon úgy tűnik, a röpke hullámvölgyből kilábalva a spanyol futball ugyanott folytatja, ahol a balsikerű világbajnokság előtt abbahagyta.

A mérkőzésnek a sima győzelmen, s az Eb-selejtezők lehengerlő kezdetén kívül még egy kézzel fogható hozadéka volt: Del Bosque a 77. percben becserélte Munir el-Haddadit, a Barca 19 éves csodagyerekét, aki múlt csütörtökön még a felcsúti Pancho Arénában viselte a spanyol válogatott mezét – igaz, csak az U21-esét. Ezzel eldőlt a kérdés: Munir letette a garast a spanyolok mellett, most már ha akarna sem választhatná szülei hazáját, Marokkót. (Amúgy a pályán töltött negyedóra alatt nem akadt említésre méltó megmozdulása.)

Del Bosque tudatosan játszatta a srácot. „Boldog vagyok, hogy 19 évesen bemutatkozott a La Rojában. Jó érzés tudni, hogy van egy fürge, gólveszélyes fiatal játékosunk, akiben mindig benne van a gól lehetősége” – mondta a mester, majd így folytatta: – Tudjuk, hogy a világbajnokságon megtépázódott a tekintélyünk, hogy veszítettünk a hitelünkből, és ezt szavakkal nem tudjuk visszanyerni, csak jó és eredményes futballal. Nem lesz könnyű és gyors folyamat, de megtettük az első lépést.”

A spanyol sportsajtó egyhangú véleménye: a válogatott megőrizte a tiki-takát, a rövid passzos, villámgyors, kombinatív focit, ugyanakkor több mélységi indítást láthattunk, mint korábban, és a kontrákra is tudatosabban épített a csapat. És még egy tanulság: Cesc Fábregas az Angliában – az Arsenalban és a Chelsea-ben – mutatott játékát hozta, a vezetői erényekkel, nem pedig a Barcelonában látott kiegészítő szerepkörét...

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.