Gyászol a magyar labdarúgás: elhunyt Sándor Csikar

Életének 86. évében, hosszú betegség után meghalt Sándor Károly – közölte az MTK.

BuL
2014. 09. 10. 14:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb pótolhatatlan veszteség érte a magyar labdarúgást: szerda délelőtt eltávozott az élők sorából Sándor Károly – tudatta az MLSZ-szel a gyászoló család. A jobbszélső legendás játéktudására, sporttörténeti jelentőségére jellemző, hogy beceneve alapján a mai napig „Csikar-szögről” beszélnek, amikor az alapvonalhoz közelről leadott lövés után születik meg a gól.

A magyar válogatottban, annak legsikeresebb időszakában, 1949 és 1964 között 75 mérkőzésen 27 gólt szerzett úgy, hogy hosszabb ideig Budai László mellett csak a második számú jobbszélsőnek számított, és ilyen módon kihagyta az olimpiai bajnokságot (1952, Helsinki), a londoni Évszázad mérkőzését (1953, a kispadon kapott helyet), illetve az 1954-es vb-döntőt is. Ugyanakkor szerepelt az 1958-as és az 1962-es világbajnokságon is.

Neve egybeforrt az MTK – az ötvenes években különböző neveket viselő – csapatával, amelyben egész pályafutását végigfutballozta, és amelynek színeiben 379 bajnoki mérkőzésen lépett pályára, melyeket 182 gólt lőtt. A Hungária körúton három bajnoki címet, egy kupagyőzelmet ünnepelhetett, csapatával 1964-ben KEK-döntőt játszhatott.

Kétszeres KK-győztes volt, szerepelt az Európa-válogatottban, két esztendőben is szavazatokat kapott az Aranylabda-ankéton. Gólképességére jellemző, hogy az A válogatott góllövőlistáján a nem belsőcsatárt játszók közül egyedül Kiprich József előzi meg.

2001 óta az MTK utánpótlás akadémiája az ő nevét viseli. Magatartásának, pályafutásának köszönhetően elnyerte a MOB Fair Play életműdíját.

Futballtudása, cselezőképessége mellett szeretetreméltó személyisége és szókimondó humora miatt is pótolhatatlan veszteséget jelent Sándor Csikar halála a magyar labdarúgó társadalom számára.

Sándor Károlyt a Magyar Labdarúgó-szövetség és az MTK saját halottjának tekinti, temetéséről később intézkednek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.