Honosított bosnyák varázsolta tovább a törököket

Emir Preldzic két utolsó perces triplája

Ch. Gáll András
2014. 09. 08. 7:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kialakult a negyeddöntő mezőnye Spanyolországban, a férfikosárlabda-világbajnokságon. Nagy meglepetés nincs, hacsak az eddig veretlen görögök és a 2004-es olimpiai bajnok argentinok kiesése nem az.

A nyolcaddöntők eredményei: Szlovénia–Dominikai Köztársaság 71–61, Egyesült Államok–Mexikó 86–63, Litvánia–Új-Zéland 76–71, Törökország–Ausztrália 65–64, Franciaország–Horvátország 69–64, Spanyolország–Szenegál 89–56, Szerbia–Görögország 90–72, Brazília–Argentína 85–65.

A nagy szám a törökök győzelme volt Ausztrália ellen. Az auszik 48 másodperccel a befejezés előtt 64–59-re elléptek Matthew Dallavedova tempódobásával. Ekkor Emir Preldzic bevert egy triplát, az ellentámadást pedig úgy védekezték ki a törökök, hogy az ellenfél nem volt képes rádobni a labdát, s pontosan 24 másodperccel a lefújás előtt (ugyanennyi a támadási idő) jöhetett az utolsó roham. Preldzic kapta a labdát, kipattogtatta az időt, majd 5 másodperc volt hátra, amikor elengedett egy triplát. A labda beesett, 65–64 a törököknek, s az időkérés után a hátralévő 5 másodpercben úgy védekeztek, hogy az ausztrálok megint nem tudták rádobni a labdát

Emir Preldzic, a győzelem hőse nem akárki. Szinte napra pontosan 27 éve, 1987. szeptember 27-én született az akkor Jugoszláviához, ma a független Boszniához tartozó Zenicán. Kosarazni is a Celik Zenicában kezdett, majd 2004-ben átszerződött a szlovén Triglav Kranjhoz, majd egy évre rá a ljubljanai Slovanba.

A Slovan harci indulója az egyik legmenőbb az összes klubhimnusz közül. Íme (1986-ból, amikor Jugoszlávia még Jugoszlávia volt):

Ez csak mellékvágány, úgyszólván semmi köze Preldzic karrierjéhez, amely 2007-ben Isztambulban folytatódott, amikor a 21 éves, 206 centis bosnyák kosaras a Boszporusz ázsiai partjára, a Fenerbahcéhoz szerződött – azóta is ennek a klubnak az ikonja.

Bosnyák létére szlovén, majd török válogatott

Csakhogy 2008-ban bemutatkozott a szlovén válogatottban, s őket erősítette a 2008-as olimpiai selejtező tornán is. Mindez azonban nem akadályozta meg abban, hogy – kihasználva a FIBA-szabályzat I.22-es pontját – 2011-ben felvegye a török állampolgárságot, és a litvániai Európa-bajnokságon a török válogatottban szerepeljen. Azóta a 2013-as Eb-n is játszott török színekben (Szlovénia rendezte az Eb-t!), majd most a spanyolországi vb-n úgyszintén.

Közben 2009-ben a Phoenix Suns draftolta a második körben 57-es sorszámmal, majd továbbadta a Cleveland Cavaliersnek, az a Washington Wizardsnak, végül idén a Dallas Mavericks szerezte meg a játékos NBA-jogait. Mindez azonban csak elméleti jelentőségű, ugyanis Preldzic egyetlen percet sem játszott a tengerentúli profiligában, ragaszkodik a Fenerbahcéhoz.

Az meg őhozzá, nem is csoda, mert zseniális játékos. Idén nyáron az Oklahoma City Thunder ellen az alábbi „no look pass” hagyta el a kezét:

Végül nézzük meg az ausztrálok elleni meccsnyerő tripláját, 5 másodperccel a lefújás előtt, az eredeti török nyelvű kommentárral:

A negyeddöntő párosítása:

Kedd, 17.00 óra: Litvánia–Törökország, 21.00 óra: Szlovénia–Egyesült Államok
Szerda, 18.00 óra: Szerbia–Brazília, 22.00 óra: Franciaország–Spanyolország

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.