Maratoni hosszúságú Pistorius ítélethirdetése

Elkezdődött az ítélethirdetés csütörtök reggel a barátnője meggyilkolásával vádolt Oscar Pistorius dél-afrikai paralimpikon elleni perben.

BuL
2014. 09. 11. 11:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ítélethirdetés órákig eltarthat, sőt a Reuters brit hírügynökség szerint előfordulhat, hogy Thokozile Masipa bíró csak pénteken fejezi be azt. A büntetés időtartamát pedig nem fogja kihirdetni, csak három-négy hét múlva. Ennek miértjéről nincs információ.

Pistorius saját házában 2013. február 14-én agyonlőtte barátnőjét, a 29 éves Reeva Steenkampot. Állítása szerint betörőnek gondolta őt. Az ügyész viszont azt indítványozta, hogy előre megfontolt szándékból elkövetett emberölés vádjában marasztalják el a sportolót, mert a pár az incidens előtt összeveszett, és Pistorius dühromában lőtte le a barátnőjét.

A bíró szerint a vádlott „kétséget kizáróan” bűncselekményt követett el azzal, hogy a fürdőszoba ajtaján keresztül tüzet nyitott a fegyverével, de az ügyészek szerinte nem bizonyították kellőképpen, hogy Pistorius bűnös volna barátnője előre kitervelt meggyilkolásában.

Előre megfontolt emberölés esetén a vádlott akár életfogytig tartó börtönbüntetést is kaphatott volna, bár ez a dél-afrikai törvények szerint csak 25 évet jelent, mert a letöltése után általában kegyelmet adnak.

Az ügyész érvelése szerint ha a bíró a védelem feltevését fogadja el, akkor is gondatlanságból elkövetett emberölés miatt kell elítélni a vádlottat, mert anélkül lőtt emberre, hogy közvetlen veszélyben lett volna. Ebben az esetben is hosszú börtönbüntetést kaphat.

Pistorius ügyvédje, Barry Roux azt állította a legutolsó, augusztus 8-i tárgyaláson, hogy a rendőrség az emberölés kivizsgálásakor szakszerűtlenül járt el, mert a tetthely lefényképezése előtt több tárgyat is elmozdított a házban.

A bíró a csütörtöki ítélethirdetésben kijelentette, hogy a bizonyítás szempontjából a berendezési tárgyak elmozdításának „csekély jelentősége van”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.