Megvan az első riói kvótásunk

Tobai-Sike Renáta bronzérmet nyert a sportpisztolyosok versenyében a granadai sportlövő-világbajnokságon.

TK
2014. 09. 10. 12:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 36 éves versenyző a kétnapos, 30+30 lövéses alapversenyben elsősorban kiváló szerdai teljesítménye révén a második helyen végzett 586 körös teljesítménnyel, így biztosította helyét a nyolcas döntőben, melyben mindenki tiszta lappal kezdett.

A 25 méteres szám fináléja két részből áll, az első szakaszban minden versenyző öt darab ötös sorozatot lő, a lövéseknél pedig csak az úgynevezett belső – erős – tízeseket számolják (10,3-10,9 kör), s azok érnek egy pontot. A második szakaszban a 25 lövés alapján kialakult sorrend első két helyezettje az aranyéremért, a harmadik és a negyedik pedig a bronzéremért lő egymással külön mérkőzést, hat darab ötös sorozattal.

Tobai-Sike a döntőt visszafogottabban kezdte, három sorozat után mindössze 7 ponttal állt, s félő volt, hogy nem sikerül az első ötbe jutnia, ami azért volt fontos, mert Granadában öt kvótát osztottak ki ebben a számban. A folytatásban aztán már kiválóan célzott: a negyedik körben mind az öt lövése belső tízes volt, az ötödikben pedig négy, így 16 ponttal hármas holtversenyben a második helyen végzett, s biztossá vált a kvótaszerzés, illetve az éremmérkőzés is.

A hármas között szétlövésben dőlt el, ki milyen színű medálért léphet lőállásba, ebben a versengésben pedig a BHSE lövője második lett, ami a bronzmérkőzést jelentette.

„Döbbenetesen jó volt a 297 körös 30 gyors lövés, magam is meglepődtem rajta, szerintem ez életem legjobbja, ráadásul tudtam folytatni a döntőben” –  nyilatkozta versenye után a világbajnoki bronzémres sportoló, aki kiemelte, hogy úgy véli, a bronzérmeccsen a legnehezebb lőni, mert rögtön vissza kell állni a lőállásba a finálé első fele után, márpedig ez nagyon megterheli a kézizmokat, s nagyon fájdalmas egy idő után. A bronzért vívott harcban elmondása szerint nem volt jó érzés, amikor látta, hogy komoly hátrányban van, ám „valamilyen csoda folytán” sikerült fordítania.

„Olimpián még nem voltam, mindig egy picivel lecsúsztam a kvótáról, ezért is különösen érdekes, hogy most rögtön az első versenyen sikerült megszereznem. Nem gondoltam, hogy ilyen könnyen fog menni, azt hittem, hogy majd a következő egy-másfél évben összejön valamikor. Persze az, hogy most sikerült, az szuper” – nyilatkozta boldogan Tobai-Sike Renáta.

Az éremért vívott találkozón az észak-koreai Dzso Jong Szuk ellen a magyar versenyző érezhetően felszabadultan, de nagyon koncentráltan lőtt, ennek ellenére az első szakasz megnyerése után a következő hármat elveszítette. Ekkor az észak-koreai verhetetlennek tűnt, a három sorozatban összesen csak egyszer hibázott, márpedig Sikének az utolsó két szakaszt nyernie kellett az egyenlítéshez. Ezt végül megtette, úgy, hogy a hatodik szakasz utolsó lövésébe hibázott bele riválisa.

Ezek után következett a ráadás, melyben négy lövés után ugyanúgy állt a két lövő, amikor Dzso belső tízest lőtt, a magyarnak viszont elromlott a fegyvere. A kényszerű szünet nem zökkentette ki Sikét, belső tízest lőtt, majd elégedetten mosolygott. Dzsót valószínűleg megzavarta a kis közjáték, illetve a sokadik elszalasztott győzelmi esély, és az újabb ötös szériában már szinte csak rontott, míg Tobai-Sike Renáta minden lövése belső tízes lett, ami azt jelentette, hogy pályafutása eddigi legnagyobb sikerét aratva bronzérmet nyert.

„Gyilkos volt a bronzmeccs, mely során látszott, hogy Renáta mennyire erős volt fejben” – nyilatkozta Győrik Csaba szövetségi kapitány. Hozzátette, hogy Tobai-Sike hosszú ideje ott van a világ élmezőnyének közelében, és szinte törvényszerű volt az áttörés, így érme és kvótaszerzése sem volt váratlan.

„Az elmúlt másfél évben rengeteget fejlődött ebben a számban, s idén már olyan eredményei voltak, melyekből következett a mostani kiugró szereplés. Nagyon megérdemelte már ezt a sikert” – mondta a kapitány.

A BHSE pisztolyosa, aki idén a maribori világkupaversenyen negyedik lett, első egyéni érmét szerezte meg felnőtt világversenyen. Korábban légpisztolyban nyert Európa-bajnoki ezüstérmet a magyar csapattal. Tobai-Sike Renáta egyúttal először vívta ki az olimpiai szereplés jogát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.