Nem, nem és nem megy birkózóinknak a vb-n

Barka Emese és Németh Zsanett is gyorsan búcsúzott Taskentben.

2014. 09. 11. 8:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A taskenti birkózó-világbajnokság első három napján szőnyegre lépett hat versenyzőnk együttesen, írd és mondd, egyetlen meccset nyert, pedig szabad fogásban indult az olimpiai bronzérmes Hatos Gábor, a tavaly Budapesten vb-3. Veréb István, a nőknél pedig a Papp László Budapest Sportarénában megkoronázott, vagyis címvédő Sastin Marianna is. Veréb győzelme is csak azt jelentette, hogy a tizenhat közé jutott, és sajnos csütörtökön sem lett több sikerélményünk.

Pedig a női 58 kg-ban Barka Emesétől sokat várhattunk – tavaly az 55 kg-ban a vb-n és az Eb-n is bronzérmes volt –, s az első mérkőzésén a 16 közé jutásért le is győzte a korábbi junior világbajnok kolumbiai Sandra Roát, az idei Pánamerikai-bajnokság harmadik helyezettjét. Az első három perc után még 2–2-re álltak a felek, a második menetben azonban a Vasas versenyzője többször is megvillant, s az is belefért, hogy a végén már kiengedett, biztosan, 9–6-ra nyert. Ám a második meccsén nem tudott mit kezdeni a lábán stabilan álló, két éve Eb-3. török Yesilirmakkal, mindkét menetet elvesztette 2–0-ra, így 4–0-ra kikapott.

A 75 kg-ban a kadet világbajnok, 20 éves Németh Zsanettnek a 16 közé jutásért nem kellett birkóznia, a nyolcaddöntőben azonban 5–0-ra alulmaradt a rutinosabb észt Epp Mäéval szemben. Tavaly a budapesti vb-n is tőle kapott ki az első mérkőzésén, akkor még simábban 9–1-re, így pár év múlva akár még fordulhat is a kocka Mivel a későbbiek során Barka Emese és Németh Zsanett legyőzője sem jutott be a döntőbe – a török lány következő meccsén 9–0-ra kapott ki az orosz Valerija Koblovától, az észtet az elődöntőben az amerikai Adeline Gray győzte le 5–1-re –, versenyzőink nem folytathatták a vigaszágon, a csütörtök is fekete nap lett számunkra Taskentben; s már csak a férfi kötöttfogású különítményünkben bízhatunk, hogy helyreállítják a magyar birkózás renoméját.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.