Tolószékben hagyta el a pályát az elődöntős

Peng Su-aj zokogva omlott össze, tolószékben, vastaps kíséretében hagyta el a pályát.

Deák Zsigmond
2014. 09. 06. 6:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Peng Su-aj 28 évesen, pályafutása 37. Grand Slam-tornáján mutatta legjobb formáját, hiszen megtette, amit még soha: kiemelés nélkül egészen a legjobb négy közé hatolt. Itt sem szállt inába a bátorsága, pedig első, 2007-es torontói győzelme óta ötször is kikapott a volt világelső Caroline Wozniackitól. Az első játszmában kétszer vették el egymás adogatását, először mindig a kínai versenyző, de a lengyel származású dán szőkeség egalizált, majd a rövidítésben 7-1-gyel megszerezte a vezetést. Peng küzdött tovább, s 4:3-as Wozniacki-vezetésnél bréklabdához jutott. Ekkor jött a dráma.

A távol-keleti lány a térdéhez, combjához kapott. Nem tudott ráállni a lábára, úgy kellett támogatni. A szabályok szerint ilyenkor az orvosnak meg kell vizsgálnia, felállítania a kórismét, és ha versenyző úgy dönt, hogy folytatná, akkor ezután még három perc áll a rendelkezésére a regenerálódáshoz. A kényszerszünetet Wozniacki adogatása gyakorlásával töltötte, majd egyszer csak megjelent a játékoskijáróban Peng, nem adta fel. Akadt is egy élményszámba menő fonák elütése, ám képtelen volt normálisan mozogni. Ez játék mégsem fejeződhetett be, zokogva omlott össze, tolószékben, vastaps kíséretében hagyta el a pályát. A dán kiválóság, aki hiába volt világelső, GS-versenyt még sosem nyert, 2009 után másodszor jutott be a US Open fináléjába.

A másik ágon elmaradt a hasonló dráma, a címvédő, világelső Serena Williams egy óra alatt felőrölte a karrierje első GS-elődöntőjét vívó Jekatyerina Makarova ellenállását. Pedig a 26 éves orosz hölgy egyszer, a 2012-es Australian Openen már megtréfálta az amerikai klasszist, ám most nem volt reális esélye. A fiatalabb, 32 esztendős Williams lány sorozatban negyedszer nyerheti meg hazája bajnokságát, ahol immár sorozatban húsz mérkőzés óta veretlen. Sőt a döntőben is favorit, hiszen 8-1 a mérlege Wozniacki ellen...

US Open, női egyes, elődöntő: S. Williams (amerikai, 1.) – Makarova (orosz, 17.) 6:1, 6:3, Wozniacki (dán, 10.) – Peng (kínai) 7:6 (7-1), 4:3-nál Peng feladta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.