Megbundázták a németek vb-szereplését?

Az IHF előre szabadkártyát ígért Németországnak a férfi kézilabda-világbajnokságra – állítja a német közszolgálati tévé.

TK
2014. 11. 24. 16:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Rettenetesen kínos volt, hogy azt kellett továbbadnom a csapatomnak a sorsdöntő meccsek előtt: mindenképpen nyernünk kell, miközben a németekre ez nem igaz. A németek nyerhetnek, nekünk viszont nyernünk kell – már ekkor hallottuk ugyanis, hogy a német csapat mindenképpen szabadkártyát kap, és utazik Katarba. Lengyelország nem kapott volna ilyen kedvezményt” – mondta Michael Biegler, a lengyel válogatott német származású szövetségi kapitánya, írja az NSO.

„Az ARD Sporschauban Michael Biegler által állítottakkal szemben a DHB nem kapott információt az IHF-től a vb-pótselejtező előtt a szabadkártyáról. Csak a pályán elért sikerrel foglalkoztunk, ezért volt hatalmas csapás számunkra a magdeburgi eredmény, mert azt hittük, ezzel elszállt a reményünk a szereplésre. A lengyelek elleni második vereséget követően hallottuk először a pletykákat, hogy szabadkártyát kaphatunk\" – írta a Német Kézilabda-szövetség közleményében.

A sportműsor azt állítja, hogy a nemzetközi szövetség a legnagyobb piacát óvva döntött úgy, hogy gyakorlatilag megbundázza a német vb-kvalifikációt, és a pályán elért eredményektől függetlenül kijuttatja a csapatot Katarba.

Haszan Musztafa, az IHF elnöke nem is tagadta, milyen fontos a nemzetközi szövetségnek a német tagszövetség: „Körülbelül egymillió aktív kézilabdázó van Németországban. Egy világbajnok csapatról van szó, a kézilabda rendszeresen szerepel a televízióban, Németország az IHF legfontosabb tagja”.

Az IHF július elején elvette az óceániai kijutó, Ausztrália kvótáját, hogy azt Németországnak adja. Az ausztrálok már tavasszal hallottak a tervről. „Áprilisban kaptunk egy telefonhívást, melyben tudatták, nem biztos, hogy megkapjuk a világbajnoki kvótánkat. Óriási sokk volt ez nekünk” – nyilatkozta Bevan Calvert, az ausztrálok Németországban légióskodó csapatkapitánya.

A Német Kézilabda-szövetség (DHB) ezzel szemben azt állítja, hogy csak június közepén értesült a szabadkártyáról. „Június tizenkilencedikén hallottam először arról, hogy mi kaphatjuk a szabadkártyát. A hivatalos megerősítést július hetedikén kaptuk meg” – mondta a Sportschaunak a német szövetség alelnöke, Bob Hanning.

A katari világbajnokság mezőnye november 21-ére lett teljes, miután előbb Bahrein, majd az Egyesült Arab Emírségek lépett vissza indoklás nélkül. Napokkal később a két szövetség bejelentette, hogy élne indulási jogával, az IHF egy helyet Európának és egyet Ázsiának ajánlott fel – Izland és Szaúd-Arábia lett a befutó, a magyar szövetség hiába jelezte részvételi szándékát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.