A magyar válogatott igazolatlan hiányzó a vb-ről

Csütörtök este a magyar válogatott nélkül kezdődik az olimpiai kvalifikációs férfikézilabda-világbajnokság.

Ch. Gáll András
2015. 01. 15. 9:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Válogatottunk előbb nyert állásból elpackázta a szlovének elleni, tavaly júniusi vb-selejtezőt, majd Bahrein és az Egyesült Arab Emírségek visszalépése miatt válhatott volna „szerencsés vesztessé”, de az előző vb-helyezésről és a világranglistáról tudomást sem véve a döntéshozók végül Izlandot és Szaúd-Arábiát juttatták szabad kártyához. Az északiakat azért, mert állítólag gyakorlatilag megzsarolták a nemzetközi szövetséget, hogy egy nyilvánvaló formai hiba miatt beperlik, ha nem nekik kedvez. Nekik kedvezett.

Bár ahogyan elnézzük az izlandiak és a szaúdiak csoportbeosztását – lásd keretes írásunkat –, valamint összevetjük azt a magyar csapatnak az elmúlt hét végén, az oviedói tornán mutatott produkciójával, talán nem is olyan nagy baj, hogy ezúttal be kell érnünk a néző szerepével.

No meg a szurkolóéval, hiszen olimpiai kvalifikációs esélyeink miatt egyáltalán nem mindegy, miként alakul a vb. Mivel a mieink már csak a jövő januári, lengyelországi kontinenstornáról léphetnek ki az ötkarikás selejtezőre, és ott azok között kell az első kettőben végezniük, akik a mostani vb-n még nem szereznek indulási jogot, elemi érdekünk, hogy a legjobbak szerezzenek. Tehát jussanak be az első hét közé, és az erőviszonyok alapján, laboratóriumi körülmények között erre valóban hét európai gárda a leginkább hivatott. A vb-címvédő spanyolok, az olimpiai és Eb-aranyos franciák, az éremvárományos skandinávok, azaz a dánok és a svédek, a generációváltásukba se beleroppanó horvátok, az ausztrálok kárára, orrfacsaró módon, vesztes selejtezőjük dacára kijuttatott németek, a mieinket szombaton, Oviedóban tíz góllal elintézett lengyelek, no meg az oroszok. Akár ez lehetne a legjobb nyolc, bár a helyszín, a klíma, a sportág egyiptomi kézi vezérlése és a játékvezetés mind-mind kockázati tényező, produkálhatnak váratlan eredményeket. Azért a Katar–Brazília nyitó találkozón talán még nem.

A mieink mellett a szerbek és a norvégok a legkomolyabb hiányzók, ez nekünk azért is rossz hír, mert e két rivális közül minimum egyet meg kell előzniük fiainknak a jövő évi kontinenstornán. Bár egyelőre maradjunk a vb-nél, amelyben szokás szerint négy hatos csoportban kezdődik a küzdelem, majd következnek a kieséses rendszerű nyolcaddöntők. Illetve, az európai vetélytársak számára remélhetőleg „továbbjutásos rendszerűek”.

A vb csoportbeosztása

A csoport: Spanyolország, Szlovénia, Katar, Fehéroroszország, Brazília, Chile
B csoport: Horvátország, Bosznia-Hercegovina, Macedónia, Ausztria, Tunézia, Irán
C csoport: Franciaország, Svédország, Algéria, Csehország, Egyiptom, Izland
D csoport: Dánia, Lengyelország, Oroszország, Argentína, Szaúd-Arábia, Németország

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.