Agyrázkódás sem térítheti el a hódeszkást

Miklós Edit után újabb magyar versenyző ért el kiváló eredményt a havas lejtőkön. A 21 éves Gyarmati Anna a hódeszkások világbajnokságán az ausztriai Kreischbergben az úgynevezett slopestyle-ban a hatodik helyen végzett, ami a havas sportágakban minden idők legjobb magyar világbajnoki eredménye.

2015. 01. 22. 3:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarországon a téli sportoknak eleve nem túl széles a táboruk, ezen belül kissé talán erőltetett a havas–jeges megkülönböztetés, mégsem teljesen értelmetlen. Műkorcsolyában, gyorskorcsolyában és újabban rövid pályás gyorskorcsolyában (lásd keretes írásunkat) a magyar versenyzők értek már el szép eredményeket, ám sífutásban, sílövészetben, alpesi síben és síugrásban sokáig azt hittük, hogy Panyik János 10. helyezése az 1997. évi biatlon-vb-n örökre megdönthetetlen siker marad. Aztán Miklós Edit tavaly lesiklásban hetedik lett a szocsi téli olimpián, tegnap pedig Gyarmati Anna szerzett hatodik helyet a hódeszkások vb-jén.

A slopestyle a téli sportok újhullámának egyik szakága, a versenyzők rövid nekisiklás után ugratóról vagy rámpáról elemelkedve mutatnak be gyakorlatokat – a laikus véleménye szerint szinte az életüket kockáztatva. Természetesen Gyarmati Anna nem a Mátrában vagy éppen a Bakonyban tökéletesítette a tudását, egy speciális ausztriai középiskolában végezte a tanulmányait. S éppen a magyar sportoló tegnapi esete az intő példa: Gyarmati, miután bejutott a hatos döntőbe, a bemelegítés során nagyot bukott, arcra esett, bevérzett a szemöldöke és enyhe agyrázkódást szenvedett. A verseny orvosa nem is engedte rajthoz állni a fináléban, kórházba rendelték kivizsgálásra. Mi is ott értük utol telefonon.

– A döntőben nehezíteni akartam a gyakorlatomon. A középdöntőben csak szimpla hátraszaltót ugrottam, a fináléra dupla szaltóval készültem. A bemelegítés alatt először kicsúsztam, másodszor még rosszabbul jártam, beakadt a deszka, s arcra estem. Ez sajnos benne van a sportágunkban. Természetesen nem örülök neki, de nagy baj nincs, két hét kihagyás után újra versenyezhetek – árulta el.

Gyarmati Anna 2011-ben vált ismertté, amikor a junior korosztályban megnyerte a vb-t. Tavaly balszerencsével – sérülés miatt kihagyni kényszerült néhány kvalifikációs versenyt – lemaradt a téli olimpiáról. A fejlődése szerencsére töretlen, három éve múlva Pjongcsangba akár esélyesként készülhet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.