Begurult a világbajnok, szétcsapta a trónkövetelőt

Magnus Carlsen móresre tanította az első számú trónkövetelőt, az olasz Fabiano Caruanát. A sakkozás világbajnoka tankönyvbe illő játszmában, sötéttel győzte le a világranglista második helyezettjét a Wijk aan Zee-ben zajló torna 6. fordulójában

2015. 01. 16. 17:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Néhány napja odadörgöltünk a világbajnoknak, mert tudásához méltatlan stílusban kapott ki a lengyel Radoslaw Wojtaszektől, amit azt jelentette, hogy három forduló után csupán két remije, azaz egy pontja volt.

Nos, Carlsen is rádöbbenhetett, hogy ez kevés, az elmúlt napokban rákapcsolt, hármas nyerőszériát produkált. a 4. fordulóban a holland Loek van Welyt, az 5.-ben – tanítani való játszmavezetéssel – a világranglista korábbi második helyezettjét, az örmény Levon Aronjant múlta felül.

Ám a pénteki parti volt az igazi csemege. Caruana tarthatott az ütközettől, mert a szicíliai védelem egyik mellékösvényét választotta (1.e4 c5, 2. Hf3 Hc6, 3. Fb5). A küzdelem akkor élesedett, amikor Carlsen vállalta a dupla izolált gyalogot a c vonalon. Az olasz trónkövetelő szakzsargonnal élve el is ment „eprészni”, miközben sötét veszélyes támadást indított a királyszárnyon.

Carlsen kicsit játszott is az ellenfelével, mint macska az egérrel, lépésismétléssel döntetlennel kecsegtette, de aztán persze jött a csapás: a vezércsere dacára az f3-ig előrevándorolt gyalog gúzsba kötötte világos hadállását, Caruana nem is tudta hárítani a fenyegetéseket, s az időkontroll előtt, a 39. lépés után feladta a reménytelen állást.

Carlsen a „mesterhármassal” holtversenyben feljött a második helyre, az ukrán Ivancsuk vezet 4,5 ponttal.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.