Elbántak a Dakar-rali szervezői a magyar csapattal

Azt mondták Sebestyén Sándornak, hogy rajtoljon el, de akkor már megvolt a döntés a kizárásáról.

2015. 01. 16. 18:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sebestyén Sándor nem az az ember, aki csak úgy feladja. Az UNIQA Sandlander Team pilótája – miután szennyezett üzemanyag miatt leállt a motorja a Dakar tizedik szakaszán – egyre másra ötletelt, hogyan maradhatna versenyben – áll a csapat legfrissebb, péntek esti hírlevelében.

Miután a balszerencsés napon egyetlen kontroll pont (CP) volt a pályán, és azt segítséggel elérte, özönvízszerű eső szakadt le a több mint 4000 méter magas fennsíkon. „Villámok cikáztak mindenütt, pillanatok alatt sötét lett, és szabályosan dőlt az eső a fekete felhőkből. Még mintegy 100 kilométer lett volna hátra a szelektívből, de életveszélyesnek tartottuk a folytatást, főleg úgy, hogy önerőből nem tudtunk menni, vontattak bennünket. Végül a tábor felé vettük az irányt, ahol rajtidőt és itinert is kaptunk a következő napra” – idézte fel a történteket Sebestyén Sándor.

A pilóta ennek tükrében reggel beállt a rajthoz és segítséggel, de végigment a közel 200 kilométeres szelektíven. „A hideg zuhany a célban ért bennünket, kiderült ugyanis, hogy az előző nap miatt kizártak bennünket. Külön mérges vagyok amiatt, hogy az az ember rajtoltatott bennünket 1 óra körül, aki 2 órával előtte aláírta a kizárásunkat. Szólnia kellett volna, és akkor nem kockáztatunk feleslegesen” – mondta dühösen a versenyző.

A Sebestyén Sándor, Bognár József, Dambinbaljir Jargalsaikhan trióval azonos ponton hagyott fel a versennyel a tavalyi győztes Nani Roma is, a katalán pilótának sem engedélyezték a folytatást. „Csalódottak vagyunk, semmi áron nem adtuk volna fel, szerettünk volna örömet okozni a magyar és mongol szurkolóinknak, akiknek ezúton is köszönjük a biztatást” – jegyezte meg Sebestyén.

A pénteki 12. szakasz után az autósoknál a katari Nasszer al-Attijah, míg a motorosoknál a spanyol Marc Coma áll magabiztos előnnyel az élen. A 2011-ben már diadalmaskodó katari pilóta pénteken a negyedik helyen zárta az etapot, ám előnyét így is növelni tudta a dél-afrikai Giniel de Villiers előtt, akit közel 35 perccel előz meg a 178 kilométeres zárószakasz előtt. A négyszeres Dakar-győztes Comának pénteken nem kellett kockáztatnia, miután legnagyobb riválisát, a második portugál Paulo Goncalvest 16 perces büntetéssel sújtották csütörtök este. Coma így a 12. etapon hiába kapott ki üldözőjétől közel három és fél perccel, összetettbeli előnye csaknem 18 perc.

Eredmények: 12. szakasz, Termas Rio Hondo–Rosario, 298 km:
autósok:
1. Orlando Terranova (argentin, Mini) 3:04:06 óra
2. Vlagyimir Vasziljev (orosz, Mini) 30 másodperc hátrány
3. Emiliano Spataro (argentin, Renault) 1:29 perc hátrány
az összetettben:
1. Nasszer al-Attijah (katari, Mini) 40:18:30 óra
2. Giniel de Villiers (dél-afrikai, Toyota) 35:39 perc hátrány
3. Krzysztof Holowczyc (lengyel, Mini) 1:31:51 óra hátrány

motorosok:
1. Toby Price (ausztrál, KTM) 3:19:04 óra
2. Joan Barreda Bort (spanyol, Honda)  1:55 perc hátrány
3. Paulo Goncalves (portugál, Honda) 3:02 p h.
az összetettben:
1. Marc Coma (spanyol, KTM) 45:08:32 óra
2. Goncalves 17:49 perc hátrány
3. Price 25:18 p h.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.