Katar olimpiarendezése megkerülhetetlen

A nemzetközi sportéletben egyre aktívabbá váló Katar olimpiarendezésre is pályázni szándékozik.

TK
2015. 01. 26. 22:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Úgy vélem, nem az a kérdés, hogy Katar pályázó lesz-e, hanem az, melyik olimpiáért száll harcba – jelentette ki sajtótájékoztatón Szaúd bin Abdulrahman al-Tani sejk, a Katari Olimpiai Bizottság főtitkára. – Még nem döntöttük el, hogy a 2024-es játékokért pályázunk-e. Inkább azt mondanám, hogy 2024, 2028 vagy 2032 jöhet szóba” – tette hozzá. Arra a kérdésre, hogy a jelentkezés „megkerülhetetlen-e”, azt válaszolta: „pontosan”.

Katar a 2022-es labdarúgó-világbajnokság rendezési jogának elnyerését követően – mellyel kapcsolatban a nemzetközi szövetséget korrupciós vádakkal sok helyről támadták –, az olajban gazdag közel-keleti állam újabb kiemelkedő sporteseményért akar megküzdeni. A sportvezető szerint hasznukra válhat, hogy időközben sok tapasztalattal gazdagodnak.

Katar tavaly decemberben rövidpályás úszó-világbajnokságnak volt házigazdája, jelenleg ott zajlik a férfi kézilabda-vb, 2019-ben pedig az atlétikai vb-t rendezik meg. „Ez is bizonyítja, hogy Katar tartja a szavát” – utalt a sejk a vasárnap véget érő kézilabda-vb-re.

Az olimpiarendezéssel kapcsolatos tervekről még az ősz előtt döntés születik, már csak azért is, mert a 2024-es játékokra szeptember 15-ig kell jelentkezni.

Az első dátum egyelőre azért nem tűnik reális választásnak, mert Katar, illetve Doha csak akkor nyerhetne, ha sérülne a rotáció elve, melyet a Nemzetközi Olimpiai Bizottság 1952 óta mindig tiszteletben tartott. A 2020-as játékoknak Tokió ad otthont, így – ha a tendencia érvényben marad – a 2024-es olimpiát vélhetően nem ázsiai pályázónak ítélik.

2024-ben szeretne házigazda lenni Boston, valamint Róma és Párizs is jelezte, hogy versenybe száll, illetve Németország és a Dél-afrikai Köztársaság valamelyik nagyvárosa szintén beadja pályázatát. A győztest 2017-ben jelöli ki a Nemzetközi Olimpiai Bizottság.

Magyarországon szintén komolyan felmerült a kandidálás lehetősége. A Magyar Olimpiai Bizottság jövő pénteki rendkívüli közgyűlésén dönt arról, hogy Budapest pályázzon-e a kilenc év múlva esedékes olimpiára.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.