Két magyar vízilabdacsapat léphet egyet Európa csúcsa felé

A Szolnok az elsőségért, az Eger a még továbbjutást érő második helyért vív csúcsrangadót a póló-BL-ben.

Ch. Gáll András
2015. 01. 28. 3:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A BL-főtábla két hatos csoportjából öten lépnek tovább a május végi, barcelonai hatos fináléba. Az A csoportból csupán ketten, mert a házigazda Barceloneta alanyi jogon résztvevő, ezért az Egernek a második helyet kellene elcsípnie. A magyar gárda jelenleg 4 pontjával harmadik az ugyancsak négy pontos Olimbiakósz mögött, így a pireusziak elleni, hazai találkozó kulcsmeccs. Mivel eddig mindkét gárda csak a toronymagas első Pro Reccótól kapott ki, az Eger viszont nyert Bresciában, ahol a görögök döntetlenre mentek, a hevesiek mai sikerükkel lépéselőnybe kerülnének. Dabrowski Norbert vezetőedző szerint is, ugyanis így elemezte az erőviszonyokat: „Bresciai sikerünk után megnőttek az elvárások Egerben. Úgy gondolom, a Recco egyértelműen magasabb szintet képvisel a többi csapatnál a csoportban, további ellenfeleink közül az Olmbiakósz eddigi teljesítménye a legkiegyensúlyozottabb. Ezt agyunkba vésve kell készülnünk ellene, mert a végelszámolásnál az idegenben szerzett pontok csak akkor érnek valamit, ha hozzuk a hazai mérkőzéseinket.”

A B csoportban a Szolnok számára remélhetőleg nem a továbbjutás, hanem az elsőség a tét. Három forduló után eddig két alakulat százszázalékos, a magyarok mellett a Jug Dubrovnik, ezért e két rivális mai, dalmáciai összecsapása ugyancsak kiemelt jelentőségű. Cseh Sándor vezetőedző kissé máshonnan közelítve mondta a hazai szövetség Waterpolo.hu honlapján: „Az, hogy a Szolnok–Rijeka–Dubrovnik hármasból melyik a legerősebb csapat, majd akkor dől el, ha mindenki játszott mindenkivel. Természetesen nekünk az a célunk, hogy mi álljunk majd legelöl a végén. Nem félve megyünk Dubrovnikba. Az ellenfelünk nagyon jó csapat, jól igazolt, és bár az ősszel még nem ment neki annyira, a horvát kupa elődöntője kivételével aztán minden meccsen jól játszott, felfelé ível a formája. Odahaza nagyon erősek, nehéz ellenük emberelőnyt kiharcolni, ami nem véletlen: a keretből nyolc-tíz játékos olimpiai bajnok vagy világklasszis. Ettől függetlenül a győzelem a célunk.” Aminek esélyét növeli, hogy a horvátoknál Niksa Dobud nem játszhat eltiltás miatt. Persze így is különlegesen nagy lesz az egy négyzetméterre – és a párharcokban egymásra – eső klasszisok száma a Jug uszodájában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.