Kézilabda: egyre rögösebb az út az olimpiára

Minél több európai sztárgárda szorul ki a vb-n az első nyolcból, annál nehezebb lesz a mieink útja Rióba.

Ch. Gáll András
2015. 01. 26. 9:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mi, magyarok, nem lévén Katarban vb-résztvevők, már saját olimpiai kvalifikációs esélyeink szempontjából mérlegeljük az eseményeket, és e tekintetben nem túl derűs a kép. Akik ugyanis a vb-n nem jutnak be a legjobb nyolc közé, azok – a mi válogatottunkkal egyetemben – már csak a jövő januári, lengyelországi Eb-ről léphetnek ki a riói selejtezőre, és az összvissz’ két kvótáért nagy lesz a tülekedés. Ebbe a két szalmaszálba kapaszkodnak ugyanis a vb-ről velünk együtt lemaradt szerbek és norvégok, a Katarban a csoportjukban rekedt oroszok, fehéroroszok, bosnyákok és csehek, valamint a nyolcaddöntők európai vesztesei. Az oroszok kudarca ezért fájó nekünk is, hiszen az argentinokkal vívott ki-ki meccset bukták el, bár ha továbbevickélnek, valószínűleg akkor sem mentek volna túl sokra a franciák ellen az egyenes kieséses szakaszban.

Az a vágyunk eleve nem teljesülhetett, hogy Katarban minden erős európai gárda szerezze meg az indulási jogot az olimpiai kvalifikációs tornára, a házigazdák meglepő sikerei pedig tovább rontották a helyzetet. A katariak ugyanis vasárnap délután 29-27-re legyőzték az osztrákokat, akiknek így ugyancsak a lengyelországi kontinenstorna az utolsó menekülési útvonaluk Rio felé. Mint ahogyan a macedónoknak is, ők ugyanis a szlovénekkel szemben maradtak alul 30-28-ra. E találkozót azért is nézhettük kissé fancsali ábrázattal, mert a szlovének a tavaly júniusi vb-selejtezőn úgy verték ki a mieinket, hogy a 120 perces párharcban tíz percen át tűntek jobbnak, ám ennyi is elég volt nekik. Most pedig ott vannak a legjobb nyolc között, ahol minden különösebb bűvészmutatvány nélkül a mi válogatottunk is lehetne.

Vasárnap este továbbra is „európai szurkolók” maradtunk, és a vb-címvédő spanyolokért cseppet sem kellett izgulnunk, 28-20-ra elintézték Tunéziát. A horvátok bezzeg vért izzadtak a brazilokkal, a hajrában némi játékvezetői asszisztenciával kerekedtek csak felül 26-25-re.

Hétfőn két párosításban nézett szembe két földrész csapata egymással: üdvös számunkra, hogy a németek sima 23-16-tal túljutottak az egyiptomiakon, a franciák pedig 33-20-ra lekaszabolták az argentinokat. A dánok is félkézzel intézték el 30-25-re az izlandiakat, míg a svéd–lengyel párharcban áldozatul esett egy nagyvad, a skandinávok 24-20-as veréssel zuhantak ki. Talán nem is baj, hiszen mivel az Eb-n a lengyelek lesznek a házigazdák, az ő megelőzésük különösen nehéznek ígérkezik. Meg persze a többieké is, és minimum nyolc komoly csapat küzd majd meg a Rio felé vezető két helyért.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.