Kis késéssel megnyertük a dohai vb éremversenyét

Másfél hónappal a verseny után örülhetünk.

Ch. G. A.
2015. 01. 21. 10:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A FINA-ba beérkezett jelentés szerint Joao Gomes brazil mellúszó – aki három aranyérmes váltóban is úszott – a dohai rövid pályás vb-n doppingolt. A szabályok alapján Brazília mindhárom győzelmét törlik. Mindez azt jelenti, hogy a világbajnokság éremtáblázatán Magyarország végez az élen.

A legfrissebb hírek szerint pozitív lett a doppingtesztje Joao Gomes brazil mellúszónak, akitől a dohai rövid pályás világbajnokságon vettek mintát. Az analízis eredményét kedden tette közzé a dél-amerikai szövetség (CBDA) – a versenyző olyan tiltólistás vízhajtót használt, amely alkalmas illegális teljesítménynövelők elfedésére is. Gomes három vegyesváltóban szerepelt a braziloknál: a délelőtti előfutamokban úszott, így a szabályok szerint ő is kapott aranyérmet. Ha a FINA doppingeseteket elbíráló bizottsága az ilyenkor szokásos büntetést hozza, akkor a brazilok elesnek három elsőségtől. A történtek fontos magyar vonatkozása: Magyarország az éremtáblázat élén végez a világbajnokságon.

„Bár a FINA illetékes testülete még nem tárgyalta az ügyet, a döntés megjósolható – kommentálta a történteket Gyárfás Tamás, a magyar szövetség elnöke, aki egyben a FINA alelnöke is. – Szomorú, hogy ilyen úszóhírekről kell beszámolni, ugyanakkor tagadhatatlan, a MÚSZ vezetőjeként örülök, hogy a magyar csapat kerül az éremtáblázat élére. Ennél tényleg nincs feljebb... Következik a kazanyi világbajnokság.”

A módosuló éremtáblázat élcsoportja

1. Magyarország 6 arany, 3 ezüst, 2 bronz, 11 érem
2. Hollandia        5           1          6           12
3. Franciaország 4           2          2             8
4. Brazília           4           1          2            7
5. Dél-Afrika      4            1          0            5
6. Spanyolország 4           0          0            4
7. Egyesült Áll.   3            9          6          18
8. Japán             3            3          4          10

Az váltóviadalok lehetséges új sorrendje

4x50 m vegyesváltó: 1. Franciaország, 2. USA, 3. Oroszország
4x50 m mixed vegyesváltó: 1. Nagy-Britannia, 2. Olaszország, 3. USA
4x100 m vegyesváltó: 1. USA, 2. Franciaország, 3. Oroszország

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.