Klicsko méretű az új nehézsúlyú világbajnok

32 kiütés után első pontozásos győzelmét aratta Deontay Wilder, de ezzel felült a WBC nehézsúlyú trónjára.

Deák Zsigmond
2015. 01. 18. 8:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyar idő szerint vasárnapra virradóra csapott össze a haiti származású kanadai címvédő, Bermane Stiverne és amerikai kihívója, Deontay Wilder a hivatásos ökölvívás legpatinásabbnak számító világszervezete, a WBC híres zöld vb-övéért nehézsúlyban. A mérkőzés váratlan végeredményt hozott.

Az összecsapás előtti helyzetet tekintve Stiverne 24 győzelméből 22-t aratott kiütéssel, Wilder pedig mind a 32-t, a legtöbben azt várták, hogy most sem megy végig a tucatnyi menet. Ám végigment, zömében a kihívó fölényével, egyszer például addig csépelte a címvédőt, hogy mindketten a földre kerültek.

Hiába nyomott a mérlegen kilenc kilóval többet Stiverne (ő 108,4, Wilder pedig 99,4 kg volt), alacsonyabb méretével és rövidebb karjaival nem tudott közelebb kerülni ellenfeléhez. Viszont becsületére legyen mondva, hogy nagyon jól bírta a pofonokat, akadt olyan menet, amelynek nagy részét (sportági zsargonnal élve) „kakukk” állapotban töltötte. A pontozók végül egyhangúlag és nagy különbséggel (118-109, 119-108, 120-107) a 29 éves Deontay Wildert látták jobbnak, utóbbi pontozás erős túlzásnak tűnik, mint ahogy az is, hogy bár nem volt leütés, a 7. menetet 10-8-cal adták a győztesnek.

Ám a végeredmény jogos, a Bronz Bombázó becenevű kihívó egyeneseivel uralta a küzdelmet, hangsúlyos ütéseket is bőven bevitt, amit kapott, azt kibírta, s nem túlságosan látszott rajta, hogy eddig legfeljebb négy menetet bokszolt. Neki lett igaza, hiszen a meccs előtt azt mondta, a 24-2-1-es mérlegű Stiverne csak átutazó lesz a nehézsúlyú trónon... Azért a királykategóriát uraló Volodimir Klicsko elleni derbiig még erősödnie kell főleg lábon, mert itt nem lesz méretelőnye. De legalább hátránya sem... Ám az tény, hogy nyolc év szünet után – Shannon Briggs 2006 novemberétől 2007 júniusától volt a WBO-nál a csúcson – újra van amerikai nehézsúlyú világbajnok a 33-0-s mérlegű, amatőrként a 2008-as pekingi olimpián 91 kilóban bronzérmes Deontay Wilder személyében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.