Megismétlődött az 1982-es német–francia elődöntő

Az Ausztráliában zajló labdarúgó Ázsia-kupa tegnapi negyeddöntőiben a két esélyes, Irán és Japán egyaránt kiesett – Irakkal és az Egyesült Arab Emírségekkel szemben. Egyúttal kialakult az elődöntő párosítása: Koreai Köztársaság–Irak és Ausztrália–Egyesült Arab Emírségek.

NM
2015. 01. 23. 14:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mindkét favorit a büntetőpárbajra fázott rá, igaz, senki sem kényszerítette őket a túlórázásra. Némi túlzással az Irak–Irán-mérkőzés a labdarúgás történetének egyik felejthetetlen összecsapására, az 1982-es világbajnokság NSZK–Franciaország-elődöntőre hajazott.

A két csapatot behelyettesítve a gólok ugyan nem ugyanabban a sorrendben estek, de a rendes játékidőt, majd a hosszabbítást követően szintén 1–1 és 3–3 volt az állás. (Irak a 116. percben szerzett 3–2-es vezetést, amire azonban a 119. percben Pouraliganji révén válaszoltak az emberhátrányban játszó irániak.) A tizenegyeseknél az első sorozatban mindkét csapat játékosa hibázott, az ezt követő hat sorozatban mindenki betalált, a nyolcadik párban dőlt el a párharc Irak javára. A háború sújtotta irakiak továbbjutása mindenképpen meglepetés a brazíliai vb-t megjárt Iránnal szemben.

S akkor mit mondjunk az arab emírségek sikeréről a négyszeres Ázsia-kupa-győztes, egyben címvédő Japán felett? Az esélytelenebb fél már a 7. percben vezetést szerzett, s bár Japán többet támadott, csak egyenlíteni tudott. A hosszabbításban nem született újabb találat, a büntetőknél aztán éppen a két legismertebb japán játékos, Honda Keiszuke és Kagava Sindzsi lába remegett meg. Ehhez foghatót is láttunk már eleget a futball históriájában.

S lám, az ausztrálok mégis jól kalkuláltak. A csoportkörben a dél-koreaiaktól elszenvedett vereség most már szinte előny, hiszen az elődöntőben egyértelműen a házigazda az esélyes az emírségekkel szemben.

Ázsia-kupa

Negyeddöntő: Irak–Irán 3–3, büntetőkkel 7–6; Egyesült Arab Emírségek–Japán 1–1, büntetőkkel 5–4.
Az elődöntőben: Koreai Köztársaság–Irak (hétfőn), Ausztrália–Egyesült Arab Emírségek (kedden).

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.