Meglepetések helyett: Gyurtáék maradnak az UTE-ban

Egyszerre elitcsapat és utánpótlás-nevelő műhely.

Ch. Gáll András
2015. 01. 21. 4:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Néhány napig szóbeszéd tárgya volt uszodaszerte, hogy Gyurinovics Fanni, a legígéretesebb magyar úszótehetség sokak meglepetésére az UTE-ból, azaz a legendás edző, Széles Sándor műhelyéből Győrbe költözött, bajai „földije”, Petrov Iván keze alá. Persze így is bivalyerős a lilák szakosztálya az olimpiai, világ- és Európa-bajnok Gyurta Dániellel, öccsével, Gergellyel, a nyílt vízi junior világbajnok Kiss Nikolettával és a mellúszó Sztankovics Annával.

Őze István, az UTE klubigazgatója a nagyközönség előtt a tavalyi dohai rövid pályás világbajnokságon bemutatkozó Gyurinovics Fanni távozását a helyén kezeli.

– Fanni alig múlt tizenhárom éves, mi voltunk a hetedik egyesülete eddigi rövidke pályafutása alatt, a jelek szerint az UTE sem „jött be” neki. A sportág érdekeit szem előtt tartva, az átigazolási ügyet az úszószövetség vezetőivel megbeszélve úgy döntöttünk, hogy egy fillért sem kérünk Fanniért a Győrtől, nem gördítettünk akadályt távozása elé – mondta a klubvezető.

Gyurta Tamást, az úszószakosztály elnökét először arról kérdeztük, vajon kisebbik fia, Gergely marad-e a klubban, vagy – amint azt a dohai rövid pályás világbajnokságon, a számára 11. helyezést, és ezzel csalódást hozó 1500-as döntő után nyilatkozta – talán máshol folytatja pályafutását, ahogy azt Kozma Dominik, Bernek Péter vagy éppen Cseh László is tette a közelmúltban.

– Valójában Gege nem akarta elhagyni edzőit és a klubot – mondta az édesapa. – Az azonban továbbra is gondot okoz, hogy nincs megfelelő edzőpartnere, akivel a hosszabb gyorsúszó távokon segíthetnék, „húzhatnák” egymást az edzéseken. Keressük a megoldást, hogy a nyári kazanyi világbajnokságon, majd a riói olimpián a lehető legjobban szerepeljen. Klubváltásról azonban szó sincs, még akkor sem, ha esetleg külföldön találna edzőpartnert.

Gyurinovics Fanni távozása némiképp meglepte a szakosztályelnököt. – Semmi jel nem mutatott arra, hogy gondok lennének, Fanni szépen fejlődött nálunk, halomra döntötte a korosztályos csúcsokat. Aztán egyszer csak bejelentette az édesapjával, hogy Győrben akarja folytatni. Másfél óra alatt elintéztük az átigazolási papírmunkát

Gyurta Tamás másfél évvel a riói játékok előtt természetesen olimpiai szemüvegen át nézi a világot.

– Fő célunk az olimpia, mindent Dani és a többiek – Gege, a mellúszó Sztankovics Anna és a nyílt vízi hosszútávúszó, Kiss Niki – eredményességének rendelünk alá. Edzői stábunkban mindenki – Széles Sándor, Kovácshegyi Ferenc, Virth Balázs és Kutasi Gergő – tudja, mi a feladata, működik a munkamegosztás. Az sem titok, hogy bővíteni kívánjuk a csapatunkat, de hogy kikkel, arról beszélni még nem lenne ildomos. Idén a kazanyi vb a fő cél, no meg a győri EYOF, az Európai Ifjúsági Fesztivál, ahol három reménységünk, Mutlak Jázmin, Horváth Lili és Arnóczki Zsófia képviseli a klubot – már ha kivívják a részvétel jogát.

A szakosztály büszkeségei – a két Gyurta fivér – szombaton és vasárnap a nagyszabású antwerpeni nemzetközi versenyen szerepelnek, ahol többek között Hosszú Katinka is medencébe ugrik, majd februárban az immár szokásos floridai edzőtáborban folytatódik az erőgyűjtés.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.