Mumusa ismét megtréfálta a világbajnokot

Magnus Carlsen az utolsó fordulóban kis híján ráfázott a horvát Ivan Sariccsal szemben, de végül a döntetlen is elegendő volt neki Wijk aan Zee-ben, az év első rangos sakkversenyén.

2015. 01. 25. 17:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ivan Saric nem különösebben ismert tagja a nemzetközi sakkéletnek. Ugyanúgy 24 éves, mint a világbajnok Magnus Carlsen, ám a 2666 Élő-ponttal csupán a 82. a Nemzetközi Sakkszövetség ranglistáján (Carlsen 2862 ponttal listavezető). Ám augusztusban komoly hírnévre tett szert azzal, hogy a sakkolimpián legyőzte a regnáló világbajnokot.

A sorsolás úgy hozta, hogy fél éven belül újra találkoztak, pedig sok olyan 2700 Élő-pontszám alatti sakkozó van, akiknek egyszer sem adatik meg a pályafutásuk során, hogy megmérkőzzenek a világbajnokkal.

S láss csodát, Ivan barátunk vasárnap a Wijk aan Zee-i torna utolsó fordulójában is sokáig jobban állt, pedig ő vezette a sötét bábukat. Carlsennek a biztos tornagyőzelem érdekében nyerni kellett volna, de nem tudta magához ragadni a kezdeményezést. A folytatásban a horvát nagymester ugyan kiengedte az előnyt, de a döntetlen nem forgott veszélyben.

A világbajnok annak köszönhetően nyerte meg mégis a hagyományos hollandiai viadalt, hogy a hazaiak legjobbja, Anish Giri nem bírt a lengyel Radoslaw Wojtaszekkel. Ám a végeredmény így is elgondolkoztató. Carlsen csak fél pont előnnyel végzett az élen, mögötte négyes holtversenyben következett. S e kvartettnek a világranglista második helyezettje, az olasz Fabiano Caruana még csak nem is tagja.

Nagy csalódás Levon Aronjan szereplése, az örmény olimpiai bajnok, aki éveken át a legjobbak közé tartozott, érezhetően visszaesett. A női világbajnok, Hou Yi-fan viszont megállta a helyét a férfiak között.

Wijk aan Zee, a végeredmény:

1. Magnus  Carlsen 9 pont
2–5. Wesley So (amerikai)
Anish Giri (holland)
Maxime Vachier-Lagrave (francia)
Ding Liren (kínai) 8,5-8,5
6. Vaszilij Ivancsuk (ukrán) 7,5
7. Fabiano Caruana (olasz) 7
8. Tejmur Radzsabov (azeri) 6
9–10. Levon Aronjan (örmény)
Radoszlaw Wojtaszek (lengyel) 5,5-5,5
11. Hou Yi-fan (kínai) 6
12. Ivan Saric (horvát) 4,5
13. Loek van Wely (holland) 3,5
14. BaadurZsobava (grúz) 3

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.