Több mint nyolcezren özönlötték el a műjégpályát

Jégvitorlás, jéglabda, jégkorfball, versenyszánkó, versenybob „szántotta fel” a Városligeti Műjégpályát.

FT
2015. 01. 19. 13:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Január 18-án olyan nagy érdeklődés övezte a téli sportágválasztót, hogy a szervezőknek ki kellett tenni a „megtelt” táblát. A rendezők közleménye szerint a rendezvényre 8500-an regisztráltak be előre, a sportági képviselők, sportolók, bemutatókra érkezők, meghívott vendégek száma pedig kis híján ezer volt. A téli sportágválasztón a résztvevők csaknem húsz sportágat tudtak kipróbálni és gyönyörködni az igazán látványos sportági bemutatókban. Az esemény célja, hogy a látogatók télen is átéljék a mozgás örömét, és hogy a kipróbálás után minél többen találják meg a hozzájuk leginkább illő téli sportágat.

A vasárnapi belépődíjmentes rendezvény a Nagy Sportágválasztó Szervező Iroda és az Országos Egészségfejlesztési Intézet közös szervezésében jött lére. A nagy sportágválasztó szervezői fontosnak tartották, hogy tágabb teret és megfelelő sportterületeket biztosítsanak a téli sportágaknak egy tematikus rendezvény keretében, hiszen a hagyományos májusi és szeptemberi, több mint 100 sportágat felvonultató budapesti nagy sportágválasztón nincs lehetőség nagy jeges felületek letelepítésére. A Városligeti Műjégpálya és a Vajdahunyad vára igazán megkapó „háttérdíszletet” adott a rendezvénynek.

A téli sportágválasztón az érdeklődők az ismertebb korcsolyasportok, a jégkorong, a síelés, a snowboard, a biatlon (sífutás és légpuskalövészet) mellett kevésbé ismert, de annál izgalmasabb sportágakat is kipróbálhattak. Volt például kutyaszánhajtás, bandy (jéglabda), curling, jégvitorlázás, versenybob és versenyszánkó, sőt, a világon először itt mutatkozott be egy új sportág, a jégkorfball is. Engi Klára, a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség Gyere korizni! programjának vezetője minden órában csoportos korcsolyáztatást tartott 4–7 éves gyerekeknek, profi oktatókkal. Sebestyén Júlia irányításával a műkorcsolyázók hivatalos versenyprogramjaikból mutattak be ízelítőt. Telegdi Attila, a szövetség gyorsasági szakágának szövetségi kapitánya vezetésével rövid és hosszú pályás gyorskorcsolya-bemutatókat is láthattak a jelenlévők.

Szuper Levente a jégkorong sportági helyszínén szinte megállás nélkül segítette a sportág kipróbálását, de Tokaji Viktorral, a jégkorong-válogatott csapatkapitányával is lehetett találkozni a helyszínen. A Magyar Jégkorong Szövetség szervezésében U8-as mini-jégkorongbajnokság szurkolóivá is válhattak a nézők, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség aktivitásának köszönhetően – a bajnokok, Csabai Edvin, Kiss Tamás, Hüttner Csaba, Paksy Tímea  irányításával – szárazföldi, ergométeres edzésen vehettek részt, de meghallgathatták Kropkó Péter praktikus tanácsait is azzal kapcsolatban, hogyan érdemes és szükséges felkészülni a téli, szabadtéri sportolásra, bringázására, futásra.

A téli sportágválasztó rendezvény csatlakozott a World Snow Day kampányhoz. A Nemzetközi Síszövetség világméretű kampánya – mely a téli sportok népszerűsítésére jött létre – immáron negyedszer került megrendezésre, és a csatlakozó országok száma 2015-ben újabb rekordot döntött.  Így január 18-án a világ csaknem 40 országában egyszerre űztek téli sportokat a fiatalok, családok. Magyarország legimpozánsabb, a téli sportágakat legszélesebb körben felvonultató és legtöbb látogatót vonzó World Snow Day rendezvénye minden bizonnyal a téli sportágválasztó volt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.