Valószínűtlen vagy kizárt a címvédés Melbourne-ben

Hétfőn rajtol az ausztrál nyílt teniszbajnokság, minden idők legnagyobb itteni pénzdíjával és egy magyarral.

Deák Zsigmond
2015. 01. 19. 3:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amennyire az időjárás-jelentéseknek hinni lehet, a szokásos nyári hőség ezúttal elkerüli Melbourne-t az Australian Open alatt, ráadásul a rendezők a Rod Laver és a Hisense után a Margaret Court Arenát is befedték, úgyhogy minden szempontból csökkent a napszúrás esélye. Az egyesbeli címvédéseké sem nagy, sőt a hölgyeknél egyenesen nulla százalék, ugyanis a tavalyi (és 2011-ben a Roland Garroson) győztes kínai Li Na visszavonult.

Távollétében elhódíthatja a trófeát – mint korábban öt alkalommal, legutóbb 2010-ben – a 18-szoros egyéni Grand Slam-bajnok Serena Williams, bár az amerikai világelső Hopman-kupán elszenvedett vereségei azt jelzik, hogy nincs csúcsformában. Még listavezető pozíciója is veszélybe kerülhet, hiszen az orosz Marija Sarapova, aki 2008-ban hódította meg Melbourne-t, már csak 681 ponttal áll mögötte, és brisbane-i tornasikere jó ajánlólevél. Mellettük a csúcsra érhet még az idén Sencsenben nyertes román Simona Halep, a tavalyi wimbledoni döntős kanadai Eugenie Bouchard, vagy ottani felülmúlója, az azóta Fed-kupa-győztes, s a felvezető sydneyi viadalon diadalmaskodó cseh Petra Kvitova is.

A férfiaknál egy éve meglepetésre Stan Wawrinka nyerte meg az Australian Opent. A svájciak Roger Federer melletti másik büszkesége Monte-Carlóban és idén Csennaiban is ATP-trófeát szerzett, a válogatottal a múlt idény végén elhódította a Davis-kupát. Címvédését a 17-szeres GS-tornagyőztes honfitársa, Federer veszélyeztetheti, aki ebből négyet aratott a déli féltekén, s az idényt Brisbane-ben trófeaszerzéssel indította. A világelső szerb Novak Dokovic idén Dohában korán kiesett, viszont novemberben az évzáró londoni ATP-vb-n még ereje teljében volt. A háromszoros Australian Open-döntős brit Andy Murray 2013-as wimbledoni bajnoki címe óta nem játszott GS-finálét, az előző szezon második felében csuklósérüléstől és vakbélműtéttől hátráltatott Rafael Nadal pedig keresi a jó formáját. A bolgár Grigor Dimitrov, a japán Nisikori Kej és a kanadai Milos Raonic berobbanhat a legszűkebb elitbe. Hiányozni fog viszont vállsérülése miatt a legutóbbi US Open-bajnok horvát Marin Cilic, valamint a tíz hónapos kényszerpihenő után újra játszó, de óvatosságból most még visszalépő argentin Juan Martín del Potro.

Mivel Fucsovics Márton kiesett a selejtező 2. körében, újra csak a női rangsorban jelenleg 95. Babos Tímea képviseli színeinket a felnőttek főtábláján. Honfitársnőnk a nála hetven hellyel előrébb álló, 25. cseh Barbora Zahlavova Strycovával kezd, akitől tavaly a birminghami füves pályás WTA-torna nyolcaddöntőjében három játszmában kikapott. Párosban tavaly a 16 közé jutott Melbourne-ben (Wimledonban meg a döntőbe!), s most a francia Kristina Mladenoviccsal a Bojana Jovanovszki, Katarzyna Piter szerb–lengyel páros ellen indítja a viadalt.

Az Australian Opennek soha ekkora nem volt az összdíjazása, mint most, a tavalyihoz képest 21 százalékkal nőtt, rekordot jelentő 40 millió ausztrál dollárra (kb. 8,7 milliárd forintra), főképp a helyi fizetőeszköz árfolyamcsökkenésének „hála”. A győztesek 3,1 milliót vihetnek haza, de az első egyéni forduló vesztesei is 34 500-zal vigasztalódhatnak. Azért Babosnak azt kívánjuk, életében először élje túl a kezdőkört!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.