Veszprém: elmarad a Marian Cozma-emlékmeccs

A veszprémi kézilabdaklub honlapján megjelent információ szerint „egyelőre nincs mindenki számára megfelelő időpont”.

BuL
2015. 01. 20. 12:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Január 8-án az MKB-MVM Veszprém barátságos mérkőzés szervezésébe kezdett Marian Cozma tiszteletére, amelynek bevételével elhunyt játékos családját támogatta volna. A kitűzött dátum Marian halálának évfordulója, február 8. lett volna, ellenfélnek pedig a Dinamo Bukarest csapatát hívták meg, hiszen ebben a csapatban szerepelt korábban az egykori román beállós.

Most azonban sajnálattal közlik, hogy a tervezett találkozó elmarad a két csapat rendkívül sűrű programja miatt. Az MKB-MVM Veszprém február 7-én 18 órakor játszik Eszéken SEHA Liga-mérkőzést a Nexe ellen, ahonnan csak a késő éjszakai órákban fog hazaérni, ráadásul két nap múlva, február 9-én már itthon fogadja a Borac csapatát. A barátságos mérkőzés megrendezése esetén tehát három nap alatt három meccset játszottak volna, ami a közlés szerint túlságosan nagy megterhelést jelentene a játékosok számára.

A két klub ugyanakkor mindenképpen szeretné, hogy sor kerüljön erre találkozóra a jó ügy érdekében, éppen ezért folyamatosan egyeztet egy jövőbeli időpont kapcsán, amely nemcsak mindkét csapat, de Marian édesapja, Petre Cozma számára is megfelelő – olvasható a klub portálján.

A Cozma-gyilkosság forintosítása

Marian Cozma, az MKB-MVM Veszprém 2009 februárjában bestiálisan meggyilkolt kézilabdázója a magyar–román megbékélés különleges eszközévé vált. Tragikus halálának itthoni fogadtatása, a mély gyász megdöbbentette és zsigeri előítéletek átértékelésére késztette a román közvéleményt, s mindebben nem kis érdeme volt a fiát elveszítő édesapa mindenkit mérsékletre intő, méltóságteljes megnyilatkozásainak. Petre Cozma azonban a közelmúltban hangot váltott. Egy ízben kijelentette, reménytelen helyzete miatt arra készül, hogy a bukaresti magyar konzulátus előtt felgyújtsa magát, majd a Blikk napilapnak adott, hétfőn megjelent interjújában arra panaszkodott, ereje végéhez ért, annyi pénze sincs, hogy Magyarországra utazzon, a fia életéről készített film és könyv bevételeiből is csupán kétszázezer forintot kapott. Ezzel enyhén szólva ellentmondásos értesülései miatt kereste meg a Magyar Nemzet Kálomista Gábort, aki kettős minőségben is érintett az ügyben: egyrészt az MKB-MVM Veszprém társelnöke, másrészt az előbb említett film producere.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.