Visszavonul a kapus, aki átírta a szabálykönyvet

Martin Brodeur két évtizeden át uralkodott.

Ch. Gáll András
2015. 01. 29. 3:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Soha el nem ülő vita folyik arról, hogy ki volt minden idők legjobb jégkorongkapusa. A veszekedés végén, ha leülepedett a por és eloszlott a füst, rendszerint négy név marad fenn a rostán, és négyük közül az egyik, Vlagyiszlav Tretyak, egyetlen percet sem védett az NHL-ben.

A másik három – Martin Brodeur, Patrick Roy és Dominik Hasek – viszont az észak-amerikai jégmezőkön vált legendává, bár a pardubicei Dominátor már az előtt négyszeres vb-érmes volt, hogy 1990-ben megérkezett volna a Chicago Blackhawks csapatához.

A mi mai hősünk azonban nem ő, hanem Brodeur, aki – hasonlóan egykori példaképéhez, majd riválisához, Patrick Roy-hoz – tőről metszett montreali francia-kanadai, aki nem is nagyon tudott angolul, amikor 19 éves korában draftolta a New Jersey Devils.

Végül a harmadik Stanley-kupa 2003-ban került az ördögök és hősünk birtokába. Akkor, túl a harmincon az Anaheim Mighty Ducks volt az ellenfél. Minden idők egyik legizgalmasabb döntőjében 4-3-ra kerekedett felül a Devils a Hatalmas Kacsákon, akiknél játszott – és nem is akárhogyan – a Fradiban is megfordult Rob Niedermayer. Brodeur ekkor már legendai státusra emelkedett, és nem csupán az NHL-ben.

Négy téli olimpián képviselte hazája színeit (1998, 2002, 2006, 2010), ebből kétszer, Salt Lake City-ben és Vancouverben aranyérmet szerzett. A vb-arany már hiányozni fog a gyűjteményéből, 1996-ból és 2005-ből van neki egy-egy ezüstje, és 2004-ben Világkupa-aranyéremre vezette Kanadát. 1994-ben az NHL-ben az év újonca, háromszor bekerült az idény legjobb hatosába, kilencszeres All-Star, négyszeres Vezina-trófea-nyertes, vagyis az idény legjobb kapusa.

Szinte valamennyi kapusrekordot ő tartja az NHL-ben: a legtöbb alapszakaszbeli győzelem (691), a legtöbb shutout (125), a legtöbb vereség (khm...), szám szerint 396.

Ő az egyetlen kapus az NHL történetében, aki meccsnyerő gólt ütött! Mindez azzal hozható kapcsolatba, hogy soha, senki nem kezelte olyan ügyesen a pakkot a kapusok közül, mint Brodeur. Nem csoda, gyerekként csatárnak indult...

Annyi gólpasszt adott kapus létére, hogy miatta meg kellett változtatni az NHL szabályzatát: a kapus a kapu mögötti területről nem indíthatta társait, csak a kapu előtti kis „ketrecből”, a crease-ből.

Miután 21 szezont lehúzott a Devilsnél, 2014 nyara óta nem volt szerződése. Mígnem tavaly november 26-án hívta a St. Louis Bloues, mert kapusuk, Brian Elliott megsérült. A legendának nem derogált a beugró szerep, nyolc meccsen védett, elfogadható százalékkal. Aztán Elliott felépült, Brodeurnek pedig eljött a búcsú ideje.

Bérelt helye lesz a torontói Hockey Hall of Fame-ben, a Yonge Street 30. szám alatt. Egysaroknyira Wayne Gretzky kocsmájától...

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.