A végén még magyar sportág lesz az alpesi sí

A lesiklásban olimpiai hetedik, világkupa-dobogós Miklós Editen kívül még 14 magyar versenyző utazott el a vb-re.

BuL
2015. 02. 02. 9:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kaszó Klára, a Magyar Sí Szövetség ügyvezető elnöke azt mondta az MTI-nek, hogy Miklós Edittel szemben kedvenc számában alapelvárás, hogy az első 10-ben végezzen, célnak azonban a legjobb hatba kerülést tűzték ki.

„A reményünk pedig a dobogó, s a legutóbbi, St. Moritz-i vk-n elért harmadik helye miatt ezt most már egyre komolyabban kell venni” – jelentette ki Kaszó Klára, aki hozzátette, szuper-óriásműlesiklásban az első 15 közé, óriás-műlesiklásban pedig a legjobb 30-ba várják a 2011 januárja óta magyar színekben versenyző, csíkszeredai születésű, 26 éves sízőt.

A női csapatot Berecz Anna, Berecz Réka, Csima Réka, Csima Laura, Eigler Patrícia és Maróthy Mónika teszi teljessé, velük kapcsolatban azonban nem fogalmazott meg konkrét elvárásokat a szövetség. A férfiaknál a horvát származású, már magyar színekben versenyző Samsal Dalibor, valamint Farkas Norbert, Kékesi Márton, Szepesi Bertold, Szőllős Benjamin, Szőllős Barnabás, Nagy Bence és Benedek Patrik alkotja a magyar küldöttséget.

„Szeretnénk, ha Dalibor műlesiklásban a legjobb 20-ban végezne, ha pedig az első 15-be kerülne, az már nagy eredmény lenne” – mondta Kaszó Klára, egyben kitért rá, hogy ha a többiek közül ebben a számban valamelyik versenyzőnek sikerülne túljutnia a kvalifikáción, az nagy siker lenne.

A világbajnokságon a legnagyobb érdeklődés vélhetően a hazai sztárokat övezi majd, a nőknél lesiklásban és szuper-óriásműlesiklásban a 2009-ben vb-győztes Lindsey Vonn, műlesiklásban pedig a címvédő és olimpiai bajnok Mikaela Shiffrin indul jó eséllyel harcba a győzelemért. A 30 éves Vonn minden idők legsikeresebb női versenyzője lett januárban a vk-sorozatot tekintve, ahol már 64 sikernél jár, a 19 esztendős Shiffrin pedig a mostani vk-szezonban is meghatározó szereplője a műlesikló viadaloknak. Rajtuk kívül az összetett vk-pontversenyben élen álló szlovén Tina Maze, valamint az előző idényben összetett vk-győztes, szuper-óriásműlesiklásban olimpiai bajnok osztrák Anna Fenninger is jó eredményeket érhet el.

A férfiaknál a műlesiklás címvédője, az osztrák Marcel Hirscher, valamint a lesiklóspecialista norvég Kjetil Jansrud mellett a magyar származású, de már az Egyesült Államokban született Ted Ligety lehet a legsikeresebb. Az elmúlt három vk-szezonban összetettben győztes, 25 éves Hirscher kedvenc számában nagy esélyesnek számít, óriás-műlesiklásban azonban komolyan csatázhat az ebben a számban címvédő és olimpiai bajnok, 30 éves Ligetyvel, akit a hazai közönség jelenléte is ösztönözhet majd a kimagasló produkcióra. A 29 esztendős Jansrudot, a szuper-óriásműlesiklás ötkarikás aranyérmesét lesiklásban nagyon nehéz lesz a többieknek megszorongatniuk, ráadásul a norvég sztár december elején, a Beaver Creekben rendezett lesikló vk-viadalon már bizonyította, hogy ezen a pályán ő a leggyorsabb. Az amerikaiak nagy kedvence, Bode Miller tagja a hazai válogatottnak, ám az, hogy szurkolhatnak-e neki a versenyeken, még kérdéses, a műtéten átesett 37 éves síző ugyanis a mostani szezonban egyetlen viadalon sem tudott még rajthoz állni.

Az alpesi vb kedden a nők szuper-óriásműlesikló versenyével rajtol, szerdán a férfiak következnek ugyanebben a számban, majd pénteken és szombaton lesiklásban, vasárnap és hétfőn szuperkombinációban, jövő kedden pedig a csapatversenyben mérik össze tudásukat a sízők. Jövő csütörtökön és pénteken következnek az óriás-műlesikló viadalok, a vb utolsó két napján pedig a műlesiklóversenyeket rendezik meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.